Gradovi

Mještani spriječili istovar opasne rude

Mještani spriječili istovar opasne rude
Foto: N.N. | Mještani Bosanske Otoke spriječili istovar opasne rude

BOSANSKA KRUPA - Mještani Bosanske Otoke, varošice nadomak Bosanske Krupe, spriječili su danas u jutarnjim satima istovar rude mangana koju su kamioni dovezli na željezničku stanicu u ovome mjestu.

Kako nam je rekla Suada Akmadžić, mještanka ovog naselja, ne postoji dozvola za deponovanje pomenute rude na ovoj lokaciji, te ističe da mještani posjeduju rješenje federalne inspekcije za rudarstvo o zabrani ovih aktivnosti.

"Nećemo dozvoliti da se mangan ponovo deponuje u centru našeg mjesta i o svemu smo obavijestili nadležne inspekcije. Općinski inspektor je bio i rekao kako nije nadležan za ovu problematiku, obavijestili smo kantonalnu i federalnu inspekciju, a na licu mjesta bila je i policija", istakla je Akmadžićeva za "Nezavisne".

Inače, protesti mještana zbog deponovanja mangana u blizini njihovih kuća urodili su plodom protekle godine, kada su federalni inspektori za rudarstvo i zaštitu okoliša uvažili primjedbe mještana i ustanovili kako se deponija nalazi na neuslovnoj lokaciji te naredili njeno izmještanje. Mještani su tada tvrdili kako je deponija predstavljala veliki ekološki i zdravstveni problem, jer se nalazi u urbanom području gdje postoji dosta stambenih objekata.

"Ljeti smo bili izloženi prašini i česticama mangana koji je, kao što je poznato, vrlo opasan materijal i ima kancerogena svojstva. Opet, u jesen i zimu površinske vode su ga raznosile svuda, pa je dospijevao i u dvorišta kuća", istakla je Akmadžićeva.

Također, mještani su smatrali da je sporna deponija razlog zbog čega je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih od malignih bolesti u ovom mjestu.

Inače, mangan je na lokaciju željezničke stanice u Bosanskoj Otoci dovožen iz Bužima, gdje se vrši eksploatacija ove rijetke rude, potom se utovarivao u željezničke vagone i transportovao na tržište. Kontaktirali smo i Upravu za inspekcijske poslove USK, gdje su nam rekli kako će se očitovati o svemu nakon što snime stanje na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije