Gradovi

Mještani Petrova mirnim protestom poslali jasnu poruku da ne daju Ozren

Mještani Petrova mirnim protestom poslali jasnu poruku da ne daju Ozren
Foto: Anja Matarugić | Mještani Petrova mirnim protestom poslali jasnu poruku da ne daju Ozren

​PETROVO - Oko 250 građana opštine Petrovo, kao i mještana sela sa područja planine Ozren, okupili su se danas na mirnom protestu na kom su iskazali svoje protivljenje geološkim istraživanjima na ovoj planini.

Njihova borba za, kako oni ističu, zaštitu prirodne ljepote ove planine traje već mjesecima od kako je najavljen početak milionskog projekta u rudarskom sektoru, koji vodi kompanija "Lykos Balkan Metals" d.o.o. iz Bijeljine, jedina kompanija iz RS koja se nalazi na Australijskoj berzi, a u pitanju su geološka istraživanja, i to na prostoru pet opština: Petrovo, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo te dijelom u opštini Čajniče.

Mještani su danas noseći transparente skandirali uzvikujući "Odlazite s Ozrena" upućene predstavnicima ove kompanije.

Okupljenima na protestu danas se obratio i Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo, koji je naveo da se nada da su poslali jasnu poruku da se protive projektu geološkog istraživanja.

"Nadamo se da će ova firma dostojanstveno da ode sa Petrova i sa Ozrena. Neka im sa srećom, a mi ćemo ostati ovdje i boriti se kako znamo i umijemo, kako smo i dosad", kazao je Petković.

Podršku mještanima dao je i iguman Gavrilo koji je kazao da samo jedinstvom mogu da sačuvaju planinu Ozren.

"Dovoljno nas je da pokažemo onima koji su strano tijelo da im više nikada ne padne na pamet da dođu ovdje. Mi hoćemo da Ozren bude čista, ekološka planina", kazao je iguman.

Podsjećamo da su krajem novembra prošle godine mještani Petrova zahtijevali više informacija o potencijalnim iskopavanjima ruda na području više sela, u strahu da bi ova istraživanja, a i moguća buduća iskopavanja, bila štetna po čistu okolinu. Povodom zabrinutosti građana Skupština opštine Petrovo je ranije donijela zaključak da ne podržava detaljna geološka istraživanja mineralnih sirovina te su zadužili načelnika da od nadležnog ministarstva traži obustavljanje svih istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije