Gradovi

Mještani Velike Bukovice i Aerodroma na kolektor čekaju 13 godina

Mještani Velike Bukovice i Aerodroma na kolektor čekaju 13 godina
Foto: N.N. | Mještani Velike Bukovice i Aerodroma na kolketor čekaju 13 godina

DOBOJ - Trinaest godina mještani Velike Bukovice, kako starosjedioci, tako i žitelji izbjegličkog naselja Aerodrom na području Doboja, čekaju rješenje problema kolektora i prečistača otpadnih voda, zbog kojih se, kažu, guše i danju i noću.

"Ni po danu ni po noći ne možeš biti pred kućom, samo na brzinu prođi i bježi u kuću. Livada preko puta naše kuće bila je puna nečiste vode, sve se slivalo u nju", žali se Jovanka Okolić, koja u Velikoj Bukovici živi od 1972. godine.

Goran Radić, čija firma se nalazi u Velikoj Bukovici, govori da je prošle godine bilo baš katastrofalno.

"Naveče nisi mogao da dišeš. Ljeti je bilo nepodnošljivo, u večernjim satima ili pred kišu nisi mogao disati", priča on.

Da bi sebi koliko-toliko olakšali život i spriječili izlivanje fekalnih voda u plodne njive, mještani su samoinicijativno proširili lokalni kanal.

"Mi smo to organizovali sami, prokopali smo taj kanal. Koštalo nas je nešto oko 1.000 maraka, ali smo morali. Već tri puta smo do sada tako radili da bismo tu katastrofu umanjili koliko se dalo", rekao je Živko Hadžić, te dodao da u Velikoj Bukovici živi 40 godina.

Rješenje problema odvodnje fekalnih voda je na vidiku, najavljeno je nakon potpisivanja sporazuma između Gradske uprave Doboj i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, koji će zajednički finansirati projekat.

"Radi se u suštini o stavljanju u funkciju prečistača otpadnih voda u naselju Velika Bukovica. Tu je postojao ranije prečistač koji iz određenih tehničkih razloga nije bio u funkciji i jedan dio kolektora koji se veže na taj prečistač nije bio do kraja dovršen. Dakle, ovim projektom mi ćemo dovršiti taj dio kolektora koji je sakupljač otpadnih voda u naselju i stavićemo u funkciju prečistač tih otpadnih voda i odvoditi prema rijeci", pojasnio je Srđan Todorović, direktor Fonda.

Rok za završetak radova, poručuju nadležni, je godinu dana.

"Grad Doboj obezbijediće kroz faze 500.000 KM. Fond je učestvovao sa 200. 000 KM, što su značajna sredstva, i sigurno je da je olakšao gradu i gradskoj administraciji da taj projekat uspješno završi", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije