Gradovi

Mještani mostarskog naselja ostavili "poklon" gradonačelniku

Mještani mostarskog naselja ostavili "poklon" gradonačelniku
Foto: N1/Printscreen | Mještani mostarskog naselja ostavili "poklon" gradonačelniku

MOSTAR - Članovi građanske inicijative Kuti organizovali su danas performans tokom kojeg su simbolično mostarskom gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara poklonili slike s fotografijama njihovog naselja, kao podsjetnik na problem kamenoloma Kuti koji je potrebno, kako kažu iz te inicijative, što prije riješiti.

Dvije godine traje njihova borba protiv otvaranja kamenoloma koji je od njihovih domova udaljen oko 130 metara. Podsjećaju da se mještani naselja Kuti bave stočarstvom, pčelarstvom i poljoprivredom, te ukoliko se kamenolom otvori jedini izvor egzistencije velikog broja mještana bitće ugrožen.

"U više navrata pozivali smo predsjednika Gradskog vijeća da dođe u Kute da se na licu mjesta uvjeri u tvrdnje po pitanju našeg zahtjeva da se kamenolom Kuti briše iz prostornog plana Mostara, kako do sada nije našao shodno da nas posjeti, mi smo odlučili Kute dovesti njemu tako što ćemo mu pokloniti sliku sastavljenu od fotografija našeg naselja koje objašnjavaju naš problem", izjavila je Dragica Lozo iz Građanske inicijative "Kuti".

Pristupni put koji je ponuđen investitoru na korištenje prelazi preko privatnih parcela mještana, a pored toga, nije upisan u Prostorni plan grada, niti je iko od mještana upitan da li se put može dati na korištenje za pristup kamenolomu, poručili su aktivisti.

Područje kamenoloma je, tvrde, pored svega i minirano, što posebno ugrožava sigurnost mještana a i sigurnost radnika koji bi tu radili.

"Nailazimo stalno na neke prepreke koje bi Gradsko vijeće vrlo lako mogli riješiti, samo ne znam šta je razlog pa to ne rade. Ovaj grad treba da bude grad turizma, prosperiteta, a ne grad vječitih sporova , tužbi i sl.", dodao je Aner Omanović.

Uz slike, uručili su i pisma u kojima je objašnjeno šta ih je to nadelo da poklone slike i šta koja fotografija na njima prikazuje.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije