Gradovi

Mještani ponovo blokirali deponiju "Uborak"

Mještani ponovo blokirali deponiju "Uborak"
Foto: Avaz.ba | Mještani ponovo blokorali deponiju "Uborak"

MOSTAR - Mještani okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su u 6 sati blokirali deponiju ''Uborak'' kod Mostara.

Zbog policije koja dežura pred ulazom u deponiju, mještani su se odlučili na blokadu ceste koja vodi prema ovom odlagalištu i s lijeve i s desne strane te nisu dozvolili prolaz kamionima sa smećem.

Ostale automobile su propuštali.

Oni su, podsjetimo, najavili blokadu u nekoliko navrata, posebno nakon sastanka stručnog tima koji je održan u ponedjeljak, a koji nije rezultirao pozitivnim ishodom.

Već sedam mjeseci mještani traže zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative, kazao je da je ovo, zapravo, blokada upozorenja.

"Policije se ne bojimo, nemamo izbora, štitimo sebe i svoje porodice. Nadležnima ćemo dati ultimatum od 7 do 10 dana da riješe naše zahtjeve, u protivnom, idemo na trajnu blokadu", poručio je Hujdur.

Nakon dva sata, koliko je trajala blokada deponije ''Uborak'', mještani su se razišli.

U blokadi je učestvovalo stotinjak mještana, javlja Avaz.ba.

"Dosta nas se odazvalo, nismo javno obznanili i, s obzirom na to, prezadovoljni smo, mada su uvjeti katastrofa, smrzli smo se. U narednih deset dana, ukoliko ne dogovorimo neprelazak deponije na desnu stranu, što stalno govorimo, ide trajna blokada, ukoliko ne iznađu pet lokacija u narednih deset dana, ide trajna blokada, što znači da će i ovdje biti stalno 24 sata, bez obzira na posljedice, bez obzira na sve. Mi nemamo šta više izgubiti, za svoje porodice ćemo uraditi bilo šta", izjavio je Hujdur.

Istakao je da mještani očekuju potez od ministarke okoliša i turizma FBiH Edite Đapo i gradskih vlasti da napokon, kazao je, dogovore nešto konkretno.

Policija nije reagovala na ovu blokadu, što je i mještane iznenadilo, samo su u nekoliko navrata prošli pored mjesta na kojem su se okupili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije