Gradovi

Pratite nas na Google news

Mještani u mostarskom naselju pronašli boce s opasnim otrovom

Mještani u mostarskom naselju pronašli boce s opasnim otrovom
Foto: Ilustracija | Mještani u mostarskom naselju pronašli boce s opasnim otrovom
N.N.

MOSTAR - Građani Mostara juče su u poslijepodnevnim satima u blizini naselja Opine pronašli dvije boce bojnog otrova hlor.

Kako kaže mještanin Nijaz Muratović za portal "Radiosarajevo.ba", boce možda i ne bi primijetili da nisu osjetili jak i neugodan miris koji je dolazio od njih.

"Boce su pronađene na mjestu koje je od moje kuće udaljeno nekih 150 metara. Vraćajući se s posla, jučer, zatekao sam policiju i vatrogasce koji su došli na poziv komšije koji je uočio boce. Boce ne bi ni primijetio možda da ga neugodan miris nije zaustavio", govori nam Muratović.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije HNK odmah su pozvali Civilnu zaštitu i inspekciju kako bi uklonili boce, međutim dobili su odgovor kako - nije njihova nadležnost.

"Policija i vatrogasci su zaista odmah reagirali. Vatrogasci su, noseći boce za kisik i maske, uklonili iste", prepričava Muratović za portal "Radiosarajevo.ba".

Napominje da se - prema naljepnici na boci - radi o hloru koji se koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu, a koji čak izaziva sljepilo, srčani udar, a prilikom jačeg udisaja i smrt.

"Nakon što smo s ovim izašli u javnost, jutros je dolazila Krim policija i Civilna zaštita. Šta će se dalje dešavati - ostaje da se vidi", dodao je Muratović, mještanin mostarskog naselja Opine.

U razgovoru za portal "Radiosarajevo.ba" iz MUP-a HNK su rekli da su jučer u 16:40 sati zaprimili poziv.

"U mostarskom naselju Opine primijećene su dvije plinske boce iz kojih je izlazila nepoznata otrovna materija. Nakon izlaska polcijskih službenika i vatrogasaca iste su uklonjene", rekao je dežurni iz MUP-a HNK.

Šta je bojni hlor?

Elementarni ili bojni hlor je gas zelenkastožute boje, gustoće 2,5 puta veće od kiseonika, što će reći da je dva i po puta teži od vazduha.

Pritiskom i hlađenjem lako se pretvara u žutu tečnost normalnog vrelišta.

Ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan.

Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu disajnih organa, a ako je volumni udio u vazduhu samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu (1915.g.).

Snažno nadražuje oči i kožu, te reaguje s vlagom sluznice nosa, grla i gornjih disajnih puteva, uzrokuje bronhitis i nakupljanje vode u plućima, dodir sa tečnim hlorom uzrokuju ozebline i sljepilo.

Nastali nascentni kiseonik djeluje razorno na tkivo sluznice, a nadražuje je i hlorovodična kiselina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije