Gradovi

Mlade bračne parove u Doboju čeka još 61 stan

Mlade bračne parove u Doboju čeka još 61 stan
Foto: Ilustracija | Mlade bračne parove u Doboju čeka još 61 stan

DOBOJ - Još 61 stan stoji na raspolaganju mladim bračnim parovima koji žele da kroz projekat Gradske uprave Doboj kupe nekretninu u ovom gradu po posebnim uslovima.

Grad je četvrti put javno pozvao mlade bračne parove da konkurišu za kupovinu krova nad glavom, a poziv raspisan 17. decembra je otvoren 30 dana, nakon kojih će biti objavljena rang-lista prispjelih prijava.

Na prethodna tri javna poziva prijavilo se 39 bračnih parova, a u svoj stan u Ulici vojvode Mišića nedavno su se uselili Vojislav i Dušanka Stevanović. Oni su se odlučili za stambenu jedinicu od 42 kvadratna metra, a jedan su od rijetkih parova koji se nisu kreditno zadužiti da bi platili svoj dio nekretnine.

"Učestvovali smo sa nekih 20.000 i uspjeli smo iz vlastitih sredstava da to isfinansiramo, tako da je to još jedna prednost jer je vrijednost stana oko 66.000. Imali smo izbor između šest stanova, odlučili smo se za ovaj. Zadovoljni smo stanom, na prvom spratu je. U blizini je škola gdje radi supruga. Bili smo podstanari tu u blizini, pa taman nam je odgovaralo", priča Vojislav.

On dodaje da su se on i supruga vjenčali 14. marta ove godine, a odlučili su se za model 2 po kojem grad snosi 70 odsto troškova stana, a supružnici 30 procenata.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, istakao je da grad bez obzira na sve ne odustaje od realizacije ovog projekta.

"U ovom momentu mi imamo deset stanova na raspolaganju. Pored ovog poziva raspisujemo javni poziv za kupovinu dodatnih 30 stanova. Na tržištu je, po mojim saznanjima, 40-50 stanova u Doboju koji imaju uslove, tj. koji imaju upotrebnu dozvolu, i jedino takvi stanovi mogu doći u obzir", kazao je  Jerinić.

Skupština grada Doboj je 4. septembra prošle godine usvojila odluku da se iz gradskog budžeta sufinansira kupovina 100 stanova mladim bračnim parovima, a godinu kasnije odbornici su odlučili da dobijanjem trećeg djeteta supružnici postaju stoodstotni vlasnici stambene jedinice koju mogu prometovati.

Mogućnost da učestvuju na javnom pozivu imaju svi parovi mlađi od 30 godina koji su nakon 11. septembra 2019. sklopili bračni ugovor, uslov je i da jedno od supružnika najmanje tri godine ima mjesto prebivališta u Doboju, potom da im je to prvi brak, te da na teritoriji BiH ne posjeduju nekretnine.

Supružnici mogu birati jedan od dva modela sufinansiranja, prvi predviđa da grad izdvaja 70, a korisnici 30 procenata novca, a drugi da bračni par stan plaća 51 procenat, a grad ostalih 49.

U bračnoj zajednici moraju ostati najmanje dvije decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije