Gradovi

Mladi sve više obolijevaju od melanoma

Mladi sve više obolijevaju od melanoma
Foto: Vesna Duka | Mladi sve više obolijevaju od melanoma

TREBINJE - Sve više mladih do 30 godina obolijeva od melanoma, godišnje oko 90 osoba u Republici Srpskoj, ali se ta bolest može liječiti, pa je potrebno na vrijeme reagovati, rečeno je na Trgu slobode u Trebinju, gdje je Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica dijelilo promotivni materijal u edukativnom razgovoru sa građanima.

Na ovaj način je udruženje, u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje i gradom Trebinjem, drugu godinu zaredom, obilježilo "Maj - mjesec borbe protiv melanoma", najagresivnijeg karcinoma kože.

Predsjednik udruženja Nada Bijedić kaže da je riječ o humanitarnoj, javno preventivnoj kampanji, koja ima za cilj podizanje svijesti o melanomu, ističući da je edukacija građana od izuzetnog značaja.

"Kampanju i borbu protiv melanoma počinjemo iz Trebinja, upravo iz najsunčanijeg grada RS. Znamo da građani malo vode računa o zaštiti kože. Tokom cijele godine moramo da malo više vodimo računa o našoj koži, a posebno tokom ljetnjih mjeseci", ističe ona.

Dodaje da su sa građanima razgovarali o melanomu, načinima prevencije i važnosti svakodnevne zaštite, te koliko je važno koristiti zaštitne kreme i na vrijeme se javiti ljekaru.

"Ukoliko primijetite bilo kakve promjene na mladežima, potrebno je potražiti pomoć i savjet ljekara, jer ukoliko se bolest na vrijeme otkrije, može da se liječi, što mogu da potvrdim i sopstvenim iskustvom", navela je ona.

Milanu Sredojeviću je maligni melanom dijagnostikovan prije četiri godine, ali, kako kaže, i danas normalno živi, mada sa određenim ograničenjima.

"Ja sam pratio mladež koji je bio na ruci. Nisam ga na vrijeme skinuo, iako mi je doktorica rekla. Na sreću, ovaj melanom nije bio metastatski. Primao sam terapiju 18 mjeseci, sada ne primam ništa. Moja terapija je redovna kontrola, jednom godišnje idem na kontrolu. Smatram da sam sada zdrav", kaže on.

Gosti kampanje su bili i članovi Udruženja osoba oboljelih od melanoma RS "Mi smo sa vama", a pridružili su im se i članovi novoosnovanog Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine Trebinje "Vjera Luča Nada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije