Gradovi

Monografija o Bolnici u Gradišci: Čvrsti temelji i bogata istorija zdravstva

Monografija o Bolnici u Gradišci: Čvrsti temelji i bogata istorija zdravstva
Foto: Ustupljena fotografija | Monografija o Bolnici u Gradišci: Čvrsti temelji i bogata istorija zdravstva

GRADIŠKA - U monografiji o gradiškoj Bolnici, na nekoliko stotina stranica, čija izrada je u toku, a biće završena sredinom ove godine, obuhvaćeni su najvažniji periodi nastanka i razvoja zdravstva u gradu na Savi.

U ovoj publikaciji biće predstavljeni mnogi ljekari i drugo medicinsko osoblje, te predstavnici lokalnih, republičkih i drugih institucija koji su bitno doprinijeli stvaranju Bolnice, sada uglednog regionalnog centra, kazao je za "Nezavisne novine" Rajko Dodik, direktor JZU "Bolnica Gradiška". 

On je naglasio da u Gradišci postoje čvrsti temelji organizovane zdravstvene djelatnosti, koje su gradili brojni ugledni stručnjaci, veoma predani i posvećeni ovom humanom poslu.

"Na ovom projektu angažovan je uređivački tim koji čine načelnici bolničkih odjeljenja, stručne službe i saradnici. Želimo da monografijom o Bolnici ucrtamo dublji trag istorije u gradiškom zdravstvu, naglasimo važne periode, sačuvamo bogatu arhivsku građu sakupljenu u različitim institucijama, ali i privatnim kolekcijama", kaže Dodik. 

On podsjeća na mnoge koji su uveliko doprinijeli razvoju zdravstva u Gradišci, uključujući i period između dva svjetska rata, a time i nastanak i razvoj Bolnice. 

Među njima su utemeljivači bolničkih odjeljenja i ugledni ljekari Branko Potkonjak, Vjekoslav Devčić, Zvonimir Mikin, Milutin Vučkovac, Uglješa Subotić, Josip Zošak, Ines Todić, Radojka Tendžerić, Remzo Suhonjić, Borislav Šokčević, Savo Stanišljević, Jovo Desančić, Pavle Kukolj, Petar Danilović, Aftaba Dubičanac, Mirko Todorović, Ignjatija Lisica, Dušanka Mandić, Drago Vujanović.

"U monografiji, osim podataka i činjenica, biće ukazano i na važnu društvenu ulogu Bolnice, njen značaj u zajednici. Ispričane su i već napisane mnoge životne priče, iz perioda velikih iskušenja, kao što su ratovi, elementarne nepogode, epidemije, ali i usvajanje novih procedura u skladu sa naprednim evropskim i svjetskim standardima", pojašnjava Dodik. 

On naglašava da svaka osoba, ljekar, medicinska sestra ili nemedicinski radnik imaju svoju životnu priču koju su utkali u ovu publikaciju, vođeni ulogom koju su imali u gradiškom zdravstvu.

Monografija čini cjelinu sa dokumentarnim filmom "Bolnica", koji je snimljen prije dvije godine. 

Osim mnogih dokumenata, u filmu govore bivši i sadašnji direktori i načelnici odjeljenja, ugledni ljekari, medicinski tehničari, predstavnici lokalne vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije