Gradovi

Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji

Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji
Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji

PRIJEDOR - Bračni bar Debi i Džim Erikson iz američke savezne države Juta , članovi humanitarne organicije LBS koja okuplja 14 miliona članova mormonske crkve u svijetu, danas su pedijatrijskom Odjelu prijedorske Opšte bolnice darivali EKG savremeni aparat vrijednosti 6000 maraka.

Debi Erikson kaže da je to dar svim mališanima ove ustanove i nesebičnim ljekarima sa kojima se susrela na treningu o neonatalnoj reanimaciji koju je njihova crkva organizovala prije nekoliko mjeseci u Banjaluci.

“Tokom treninga smo došli i u prijedorsku bolnicu. U njoj su nam pedijatri i rukovodstvo bolnice rekli  da im je neophodan EKG aparat i on je sada tu. Nadamo se da je ovo tek početak naše saradnje sa prijedorskom bolnicom”, kazala je Debi Erikson.

Dodala je LBS humanitarna organizacija već donirala  veliki broj invalidskih kolica za potrebe Crvenog krsta u Banjaluci, ali i opremu za rad narodne kuhinje u tom gradu .

Donatorima iz SAD-a zahvalila dr Nada Rajlić, specijalista pedijatar  - kardiolog. Kazala je da je EKG aparat bio neophodan odjelu na kojem radi sa najmladjim pacijentima. Istakla je da je značaj još veći kada se zna da su ta oboljenja po učestalosti na prvom mjestu u svijetu, dok su ovdje vodeći uzrok smrtnosti, odmah iza malignih oboljenja.

“Aparat će nam mnogo pomoći, jer su kardiovaskularna oboljenja kod najmlađih pacijenata u posljednje vrijeme u porastu. Sve je veći broj takvih oboljenja kod djece koji se uz to suočavaju i sa srčanim manama. Samo tokom prošle godine otkrili smo 70 novih malih hipertoničara koji se u velikom broju susreću i sa komplikacijama uzrokovanim dijabetesom”, kazala je dr Rajlić.

Ona je dodala  da se najveći broj oboljenja srca otkriva sa  EKG aparatom koji pripada novoj generaciji , a koji je danas zahvaljujući bračnom paru Erikson u posjedu pedijatrijskog odjela prijedorske Opšte bolnice.

Govoreći i opremljenosti pedijatrije, Rajlićeva je naglasila da je za bebi boks najpotrebniji digitalni bilirubinometar da se malim bebama ne bi morala vaditi krv iz vene, a za dječije odjeljenje aspirator za kardiopulmonalnu reanimaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije