Gradovi

Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji

Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji
Mormoni darovali EKG aparat prijedorskoj pedijatriji
D. Kovačević

PRIJEDOR - Bračni bar Debi i Džim Erikson iz američke savezne države Juta , članovi humanitarne organicije LBS koja okuplja 14 miliona članova mormonske crkve u svijetu, danas su pedijatrijskom Odjelu prijedorske Opšte bolnice darivali EKG savremeni aparat vrijednosti 6000 maraka.

Debi Erikson kaže da je to dar svim mališanima ove ustanove i nesebičnim ljekarima sa kojima se susrela na treningu o neonatalnoj reanimaciji koju je njihova crkva organizovala prije nekoliko mjeseci u Banjaluci.

“Tokom treninga smo došli i u prijedorsku bolnicu. U njoj su nam pedijatri i rukovodstvo bolnice rekli  da im je neophodan EKG aparat i on je sada tu. Nadamo se da je ovo tek početak naše saradnje sa prijedorskom bolnicom”, kazala je Debi Erikson.

Dodala je LBS humanitarna organizacija već donirala  veliki broj invalidskih kolica za potrebe Crvenog krsta u Banjaluci, ali i opremu za rad narodne kuhinje u tom gradu .

Donatorima iz SAD-a zahvalila dr Nada Rajlić, specijalista pedijatar  - kardiolog. Kazala je da je EKG aparat bio neophodan odjelu na kojem radi sa najmladjim pacijentima. Istakla je da je značaj još veći kada se zna da su ta oboljenja po učestalosti na prvom mjestu u svijetu, dok su ovdje vodeći uzrok smrtnosti, odmah iza malignih oboljenja.

“Aparat će nam mnogo pomoći, jer su kardiovaskularna oboljenja kod najmlađih pacijenata u posljednje vrijeme u porastu. Sve je veći broj takvih oboljenja kod djece koji se uz to suočavaju i sa srčanim manama. Samo tokom prošle godine otkrili smo 70 novih malih hipertoničara koji se u velikom broju susreću i sa komplikacijama uzrokovanim dijabetesom”, kazala je dr Rajlić.

Ona je dodala  da se najveći broj oboljenja srca otkriva sa  EKG aparatom koji pripada novoj generaciji , a koji je danas zahvaljujući bračnom paru Erikson u posjedu pedijatrijskog odjela prijedorske Opšte bolnice.

Govoreći i opremljenosti pedijatrije, Rajlićeva je naglasila da je za bebi boks najpotrebniji digitalni bilirubinometar da se malim bebama ne bi morala vaditi krv iz vene, a za dječije odjeljenje aspirator za kardiopulmonalnu reanimaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije