Gradovi

Mostarci traže zatvaranje deponije "Uborak"

Mostarci traže zatvaranje deponije "Uborak"
Foto: Fena | Mostarci traže zatvaranje deponije "Uborak"

MOSTAR - Stanovnici prigradskih naselja na sjeveru Mostara protestovali su danas ispred gradske deponije "Uborak" u mjestu Vrapčići zbog odlaganja opasnog otpada i poručili da će ubuduće dežurati kako bi spriječili dovoz novih količina.

Mještani od Gradske uprave traže sanaciju cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje, ali i izmještanje.

Oni navode da su na proteste izašli zbog nekontrolisanog dovoza medicinskog i životinjskog otpada, te kancerogenog mulja koji je nedavno dovezen sa postrojenja otpadnih voda u Mostaru.

Jedan od organizatora ispred Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur rekao je da od nadležnih traže da im dostave dokument sa precizno naznačenim datumom zatvaranja deponije sa njihovim potpisima.

"Prvo je bilo spaljivanja ovaca zaraženih brucelozom, pa je nekoliko djece oboljelo, zatim su ovdje zatrpavali pse lutalice koje su ubijali u gradu, a medicinski otpad se odlaže bez ikakvog nadzora", rekao je Hujdur i dodao da su i ranije organizovani protesti.

Mještanin Josip Kožul naveo je da je građane na noge podiglo dovoženje kancerogenog mulja.

"Ugrožene su cijele Bjelopoljska i Mostarska kotlina, ali i sliv rijeke Neretve. Vršićemo smjene i nadzor dok od nadležnih iz Gradske uprave Mostara ne dobijemo odgovore", rekao je Kožul.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" objasnili su da je odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada suprotno direktivama EU, te da je "Uborak" deponija isključivo komunalnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije