Gradovi

Pratite nas na Google news

Mostarci žele da se počne naplaćivati ulaz u Stari grad

Mostarci žele da se počne naplaćivati ulaz u Stari grad
Mostarci žele da se počne naplaćivati ulaz u Stari grad
N.N.

MOSTAR - Stari most u Mostaru, jedan je od rijetkih spomenika koji je besplatan za posjetioce.

Neke od agencija, preko kojih turisti dolaze u Mostar, već godinama nelegalno naplaćuju ulazak u Stari grad, a da Grad Mostar od toga nema nikakve koristi.

Dok se u svim evropskim metropolama naplaćuje obilazak svake turističke destinacije, Stari most u Mostaru, spomenik pod zaštitom UNESCO, besplatan je za sve posjetioce.

Inicijativa da se krene sa naplatom pokrenuta je prije mnogo godina, no do današnjeg dana nije zaživjela.

Ponovno su se pojavile inicijative i želje da se naplaćuje ulaz u jezgro Starog grada, a da je krajnje vrijeme da se to promijeni pokazala je anketa urađena među građanima Mostara, piše Faktor.ba

Građani su rekli kako smatraju da bi turisti više cijenili ono što plate nego što ime je besplatno, te od ljepote koju posjeduje grad treba da ima više koristi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije