Gradovi

Motivi majskih poplava na dobojskim freskama

Motivi majskih poplava na dobojskim freskama
Foto: N.N. | Motivi majskih poplava na dobojskim freskama

DOBOJ - Pet godina nakon katastrofalnih poplava motivi ove elementarne nepogode, koja je u maju 2014. zadesila Doboj, naći će se na freskama u hramu rođenja presvete Bogorodice, čije oslikavanje je u toku.

"Imamo namjeru da u zapadnom dijelu hrama oslikamo dvije freske koje će biti specifične. Jedna će biti naslikana baš kao istorijski događaj koji je zadesio ovaj sveti hram, a to je poplava. Biće naslikana crkva, poplava, ona voda oko crkve, ali pod okriljem svete Bogorodice, jer ona je sačuvala sigurno ovaj sveti hram", pojasnio je protojerej Duško Nedić, starješina hrama.

Druga freska će biti posvećena svim postradalima u dobojskom logoru, koji je zatvoren prije 101 godinu.

Saborni hram rođenja presvete Bogorodice građen je od 2000. do 2010. godine, kada je osveštan, a četiri godine kasnije, tačnije 15. maja je pretrpio oštećenje kada je vodena stihija potopila Doboj.

"Tada je uništeno mnogo ikona koje su bile u hramu, kancelarija, prodavnica svijeća, jedan dio ikonostasa, pijevnica. Ali, zahvaljujući Gospodu Bogu i vjernom narodu koji dolazi u ovaj sveti hram, mi smo to ubrzo sanirali", kazao je Nedić te dodao da su do sada završene tri faze freskopisanja.

Hram je građen u vizantijskom stilu, tako da se i freske koje oslikavaju tri slikara rade u istom stilu.

"U ovoj trećoj fazi oslikana je kupola. Ona sama nosi nešto više od 250 kvadrata. Kupola je visoka 26 metara i morali su da postavljaju skelu. U svakoj kupoli hrama, tako i ovdje u našoj, slika se Hristos Pantokrator, ispod dolaze sveti apostoli, proroci, a na dnu kupole su četiri jevanđelista", priča Nedić te navodi da četvrta faza freskopisanja počinje u novembru.

Svaka faza zahtijeva jednu kalendarsku godinu, a raspored freski je strogo utvrđen.

"Po kanonima naše svete crkve postoje pravila gdje koja freska ide u hramu, tako da se slikari u potpunosti drže kanona... Kao što se u oltaru uvijek oslikava Bogorodica Širšaja, presveta Bogorodica sa raširenim rukama, sa likovima svetitelja koji su pisali svete liturgije", kazao je Nedić.

Oslikavanje hrama finansira se prilozima vjernika koji nedjeljom i praznicima dolaze u crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije