Gradovi

Mrki medvjed silazi u grad i pravi štetu

Mrki medvjed silazi u grad i pravi štetu
Foto: N.N. | Mrki medvjed silazi u grad i pravi štetu

LIVNO - U Livanjskom kantonu je dva do tri puta u odnosu na prethodne godine povećana šteta koju nanosi mrki medvjed, koji se spustio i u gradska naselja, pa to treba hitno rješavati, rekao je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić.

Brešić je istakao da to govori da se povećalo brojno stanje ove divljači, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona.

"Hitno je potrebno rješavanje tog problema da ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život, jer se medvjed spustio i u gradska naselja, posebno u gradu Kupresu", rekao je Brešić.

Na sastanku sa predstavnicima federalnog ministarstva i korisnicima lovišta o uzgojnom području mrkog medvjeda "Plješevica-Vitorog" i o nastaloj šteti, Brešić je istakao da je šteta počinjena od mrkog medvjeda postala gotovo svakodnevnica na području ovog kantona.

On je rekao da se ovaj kanton nalazi na Uzgojnom području medvjeda "Plješevica-Vitorog", a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na tom uzgojnom području.

Na sastanku je prihvaćen prijedlog da se kantonalno ministarstvo obrati resornim ministarstvima iz susjednih kantona sa "uzgojnog područja" s inicijativom izrade plana gospodarenja mrkim medvjedom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije