Gradovi

Mrkonjićki gimnazijalci posjetili "Živu biblioteku"

Mrkonjićki gimnazijalci posjetili "Živu biblioteku"
Foto: Srna | Mrkonjićki gimnazijalci posjetili "Živu biblioteku"

MRKONJIĆ GRAD - U okviru projekta USAID-a PRO-Budućnost /povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost/, danas je u zgradi opštine Mrkonjić Grad organizovana "Živa biblioteka", koju su posjetili mrkonjićki gimnazijalci.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta rekao je da su knjige ove biblioteke živi ljudi, pripadnici društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

"Gimnazijalci su danas razgovarali sa četiri žive knjige, među kojima su član porodice nestalih, raseljeno lice, bivši zavisnik i civilna žrtva rata. Na ovaj način želimo da ljudi saznaju o životima osoba koje su na neki način diskriminisane i odbačene od društva zbog njihovog načina života, iako se ne razlikuju od nas", rekao je Žolja.

On je objasnio da "Živa biblioteka" predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije.

"Živa biblioteka" funkcioniše kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme "knjigu" na određeno vrijeme i na taj način "knjige" prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Ovaj projekat se realizuje u 70 opština i gradova u BiH, a cilj je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima.

"Živa biblioteka" je organizovana u okviru projekta PRO-Budućnost, koji implementira Katolički servis za pomoć u saradnji sa Karitasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen dijalog centrom iz Mostara i Institutom "Kult" iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije