Gradovi

Pratite nas na Google news

Mur: Zašto vlast BiH nije obezbijedila Srebrenici sredstva koja su obećana

Mur: Zašto vlast BiH nije obezbijedila Srebrenici sredstva koja su obećana
Foto: Srna | Mur: Zašto vlast BiH nije obezbijedila Srebrenici sredstva koja su obećana
Srna

SREBRENICA - Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur rekao je danas da je u Srebrenici pozitivna i optimistična atmosfera i da očekuje da će biti i dobri rezultati rada načelnika opštine Mladena Grujičića.

"Moj mandat uskoro ističe i do 1. septembra imam zadatak da provjerim zašto vlasti BiH nisu ispoštovale dato obećanje i obezbijedile sredstva Srebrenici koja su joj obećale na investiciono-razvojnoj konferenciji prije dvije godine", rekao je Mur nakon razgovora sa Grujučićem.

Mur je izjavio da na području ove opštine zajedno, mirno i bez ikakvih međusobnih incidenata žive Srbi i Bošnjaci, da svi imaju ista prava i da djeca zajedno pohađaju školu, što treba da bude primjer mnogima u BiH.

On je posebno zahvalio Grujičiću i opštinskoj vlasti što su doprinijeli da obilježavanje godišnjica stradanja 11. i 12. jula na području ove opštine protekne mirno i dostojanstveno, iako je bilo najava o mogućim incidentima.

Šef Misije OEBS-a sa načelnikom Srebrenice razgovarao je o stanju u ovoj sredini i projektima koji se realizuju.

"Srebrenica je u svijetu poznata opština po svojoj tužnoj prošlosti, ali je 2017. godine priča o Srebrenici veoma pozitivna, što treba posebno istaći", ocijenio je Mur.

Prema njegovim riječima, u Srebrenici je veoma dinamično.

"Realizuju se mnogi projekti o kojima smo ranije razgovarali. Ovdje je pozitivna i optimistična atmosfera i očekujem da će biti i dobri rezultati rada načelnika Grujičića koji je stalno na terenu sa građanima. Odlazi i u bošnjačka sela i imali smo veoma dobru saradnju, a očekujem da će tako biti i kada dođu moji nasljednici na čelo Misije OEBs-a", dodao je Mur.

Mur je istakao da je veoma pozitivno što se otvara odjeljenje poljoprivredne škole u Srebrenici, gdje sve više stanovništva počinje da se intenzivno bavi poljoprivredom koja je u punom razvoju.

Prema njegovim riječima, ti kadrovi će moći svoje znanje da primijene nakon završene škole i dođu do zaposlenja.

On je naglasio da vlasti u Sarajevu treba da riješe i pitanje korištenja objekta novoizgrađenog hotela pored zgrade opštine u Srebrenici.

Taj objekat je izgrađen, godinama je prazan i nikada nije otvoren niti je bilo inicijativa da se promijeni namjena i taj objekat koristi za neke druge potrebe.

Mur je izrazio očekivanje da će biti riješeno i pitanje vlasništva i pokretanja rada Banje Guber.

Grujičić je rekao da je imao dobru saradnju sa Murom, ali i sa kancelarijom OEBS-a u Srebrenici i da je zahvaljujući njihovoj podršci realizovano ili pokrenuto više različitih projekata u ovoj opštini.

On je istakao da očekuje da će biti uspostavljena dobra saradnja i sa budućim šefom OEBS-a u BiH jer su poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratije civilizacijske vrijednosti koje ova opština želi da njeguje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije