Gradovi

Pratite nas na Google news

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno
NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno
M.L.D.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) u Sarajevu danas je osvanula u mraku.

Naime, zbog duga od 20.189 maraka ovoj kulturnoj instituciji je dan ranije isključena struja.

"Ovim isključenjem doveden je u pitanje rad biblioteke, ali je u ozbiljnoj opasnosti i objekat i sve vrijedno u njemu, jer protivpožarni sistem ne radi, a bez adekvatnih uslova su i vrijedne, stare zbirke knjiga", istakla je Bedita Islamović, zamjenik direktora NUB BiH, i dodala da se napajaju strujom iz agregata koji služi kao UPS te da sistem u funkciji može održavati 24 časa.

Ne radi se samo o blokadi rada NUB BiH, već o blokadi rada 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog online bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH). Osim toga, blokiran je i rad međunarodnih agencija: ISBN (međunarodni standardni broj za knjige), ISSN (za serijske publikacije) i ISMN (za muzikalije).

"Kontaktirali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH, međutim još nemamo nikakvih informacija", rekla je Islamovićeva, ističući da NUB BiH duguje i za grijanje, koje im je u januaru, takođe, bilo isključeno.

Sa druge strane, Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da im u proteklih nekoliko dana nije došao nikakav zahtjev za pomoć iz ove institucije.

"Prije godišnjih odmora su nas obavještavali da su dobili opomene pred isključenje struje, ali im je iz Ministarstva odgovoreno da za to nije nadležno", kazala je ona.

Istakla je i da, izuzev grantova, koje ovo ministarstvo svake godine obazbjeđuje za sedam kulturnih institucija od značaja za državu, te za pojedine projekte iz oblasti kulture, nemaju planiran novac za druge stavke takve prirode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije