Gradovi

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno
NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) u Sarajevu danas je osvanula u mraku.

Naime, zbog duga od 20.189 maraka ovoj kulturnoj instituciji je dan ranije isključena struja.

"Ovim isključenjem doveden je u pitanje rad biblioteke, ali je u ozbiljnoj opasnosti i objekat i sve vrijedno u njemu, jer protivpožarni sistem ne radi, a bez adekvatnih uslova su i vrijedne, stare zbirke knjiga", istakla je Bedita Islamović, zamjenik direktora NUB BiH, i dodala da se napajaju strujom iz agregata koji služi kao UPS te da sistem u funkciji može održavati 24 časa.

Ne radi se samo o blokadi rada NUB BiH, već o blokadi rada 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog online bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH). Osim toga, blokiran je i rad međunarodnih agencija: ISBN (međunarodni standardni broj za knjige), ISSN (za serijske publikacije) i ISMN (za muzikalije).

"Kontaktirali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH, međutim još nemamo nikakvih informacija", rekla je Islamovićeva, ističući da NUB BiH duguje i za grijanje, koje im je u januaru, takođe, bilo isključeno.

Sa druge strane, Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da im u proteklih nekoliko dana nije došao nikakav zahtjev za pomoć iz ove institucije.

"Prije godišnjih odmora su nas obavještavali da su dobili opomene pred isključenje struje, ali im je iz Ministarstva odgovoreno da za to nije nadležno", kazala je ona.

Istakla je i da, izuzev grantova, koje ovo ministarstvo svake godine obazbjeđuje za sedam kulturnih institucija od značaja za državu, te za pojedine projekte iz oblasti kulture, nemaju planiran novac za druge stavke takve prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije