Gradovi

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno

NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno
NUB BiH u mraku, blago nezaštićeno
M.L.D.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH) u Sarajevu danas je osvanula u mraku.

Naime, zbog duga od 20.189 maraka ovoj kulturnoj instituciji je dan ranije isključena struja.

"Ovim isključenjem doveden je u pitanje rad biblioteke, ali je u ozbiljnoj opasnosti i objekat i sve vrijedno u njemu, jer protivpožarni sistem ne radi, a bez adekvatnih uslova su i vrijedne, stare zbirke knjiga", istakla je Bedita Islamović, zamjenik direktora NUB BiH, i dodala da se napajaju strujom iz agregata koji služi kao UPS te da sistem u funkciji može održavati 24 časa.

Ne radi se samo o blokadi rada NUB BiH, već o blokadi rada 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog online bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH). Osim toga, blokiran je i rad međunarodnih agencija: ISBN (međunarodni standardni broj za knjige), ISSN (za serijske publikacije) i ISMN (za muzikalije).

"Kontaktirali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH, međutim još nemamo nikakvih informacija", rekla je Islamovićeva, ističući da NUB BiH duguje i za grijanje, koje im je u januaru, takođe, bilo isključeno.

Sa druge strane, Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da im u proteklih nekoliko dana nije došao nikakav zahtjev za pomoć iz ove institucije.

"Prije godišnjih odmora su nas obavještavali da su dobili opomene pred isključenje struje, ali im je iz Ministarstva odgovoreno da za to nije nadležno", kazala je ona.

Istakla je i da, izuzev grantova, koje ovo ministarstvo svake godine obazbjeđuje za sedam kulturnih institucija od značaja za državu, te za pojedine projekte iz oblasti kulture, nemaju planiran novac za druge stavke takve prirode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije