Gradovi

Na „Danima polja kukuruza“ predstavljene nove sorte

Na „Danima polja kukuruza“ predstavljene nove sorte
Foto: N.N. | Na „Danima polja kukuruza“ predstavljene nove sorte

SANSKI MOST- Tradicionalna poljoprivredna manifestacija „Dani polja kukuruza“, održana je danas u selu Fajtovci, desetak kilometara od Sanskog Mosta, a u sklopu ovog događaja predstavljene su nove hibridne sorte kukuruza.

Radi se o hibridima koji su zasađeni na parcelama poljoprivrednih proizvođača Mehmeda Alagića i Enesa Tatarevića, a njihova glavna karakteristika je da su ove godine dali rekordan urod, čime su ovdašnji poljoprivrednici izuzetno zadovoljni. Istaknuto je kako primjena modernih agrotehničkih saznanja i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji imaju presudan uticaj, a ovom prilikom predstavljene su i nove hibridne sorte kukuruza sjemenske kuće „Pionir“, koje su znatno otpornije na klimatske nepogode.

Ovogodišnji prinosi iznose i do 13 tona po jednom hektaru, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, a dobrom urodu kukuruza doprinijele su i povoljne vremenske prilike.

Tatarević naglašava kako su poljoprivrednicima i ove godine veliki problem stvarale divlje svinje, koje su uništavale kukuruz, ali da je bogat urod praktično sanirao štete nastale štete.

Cilj ove manifestacije je upoznati poljoprivredne proizvođače s novim tehnologijama i standardima, čijom primjenom je moguće povećati prinose u proizvodnji kukuruza.

Na području općine Sanski Most kukuruz ja najzastupljenija ratarska kultura,  zasijana na oko 3000 hektara sjetvene površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije