Gradovi

Na dan Slave Grada Bijeljina otkrivene biste četiri srpska velikana

Na dan Slave Grada Bijeljina otkrivene biste četiri srpska velikana
Foto: N.N. | Na dan Slave Grada Bijeljina otkrivene biste četiri srpska velikana

BIJELJINA - U okviru obilježavanja krsne slave Grada Bijeljina - Svetog Pantelejmona, danas su u Gradskom parku otkrivene biste četvorice srpskih velikana – Nikole Tesle, Ive Andrića, Jovana Dučića i Mihajla Pupina.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je ovom prilikom da Sveti Pantelejmon treba svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti da bude duhovni vođa, a Tesla, Andrić, Dučić i Pupin putokoz srpskom narodu za buduća vremena.

"Dvojica velikana kojima smo podigli biste vezana su na određene načine za Bijeljinu. Dučić je u jednom periodu bio učitelj u našem gradu, a Pupin je, povodom obilježavanja sto godina od smrti Filipa Višnjića, Gimnaziji koja nosi ime poznatog guslara poklonio bareljef, koji se i danas čuva u ovoj ustanovi. Drago mi je što Park postaje sve značajnije okupljalište mladih, starijih, ali i cijelih porodica i želim da takav i ostane – oaza mira i jedan od najljepših dijelova grada", naglasio je Mićić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u Bijeljinu došao kao kum slave Grada, pohvalio je ideju postavljanja bisti srpskim velikanima, jer je to jedan od načina da se Srbi izbore za pravo na postojanje na ovim prostorima.

"Ovakve stvari su važne za očuvanje našeg identiteta, za koji smo se kroz istoriju neprestano borili. Svjedoci smo da su i vrijednosti Srpske pravoslavne crkve napadnute, pogotovo u Crnoj Gori, i zato je važno da sačuvamo naš jezik, naše pismo, naše svetinje. Primjer iz Bijeljine pokazuje da ćemo uspjeti u tome", ocijenio je Dodik.

On je istakao da je Bijeljina postala drugi najvažniji centar u Republici Srpskoj i da je na sastanku održanom prethodne sedmice u Bijeljini, Vlada Srpske dala punu podršku za realizaciju kapitalnih projekata u ovom gradu, kao što su izgradnja kraka auto-puta, uređenje vodotokova, izgradnja gradske sportske dvorane, nove autobuske stanice, gasifikacija, i drugi.

"Zajedno ćemo graditi bolju i uspješniju Bijeljinu, koja je po mjeri ljudi koji žive ovdje, sa svim sadržajima koji su potrebni jednom gradu", dodao je Dodik.

Srpski pjesnik i akademik Matija Bećković govorio je besjedu posvećenu srpskim velikanima Tesli, Andriću, Dučiću i Pupinu, uporedivši bijeljinski Gradski park sa "novim Кalemegdanom".

"Кalemegdan je hram časti srpskog naroda, a čini se da će i bijeljinski park to postati. Dugo je čekao, ali je slavno dočekao. Neka mu se pridruže i svi drugi velikani i neka se taj novi Кalemegdan rodi u srcu Semberije",  poručio je Bećković.

Inicijativu za podizanje spomenika velikanima u Gradskom parku u Bijeljini pokrenuli su Cvijetin Ristanović, Borislav Stanojlović, Dragutin Mirović, Petar Bobar, Stevo Pašalić, Pero Spasojević i Slobodan Stanojlović, a Gradska uprava Bijeljina i donatori pomogli su da njihova ideja bude realizovana.

Zamisao ove grupe građana je da narednih godina bude dopunjena započeta "galerija velikana", i to bistama Milutina Milankovića, Meše Selimovića, Petra Кočića i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije