Gradovi

Na ispitu najveći bastion SDS-a

Na ispitu najveći bastion SDS-a
Foto: N.N. | Na ispitu najveći bastion SDS-a

BIJELJINA - Gradski odbor SNSD-a Bijeljina pokrenuo je inicijativu za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, čime je, kažu sagovornici "Nezavisnih novina" stavljen na ispit jedan od posljednjih bastiona Srpske demokratske stranke (SDS).

Sigurno je da bi pobjeda Ljubiše Petrovića ojačala njegovu, ali i poziciju SDS-a i opozicije u cjelini, jer bi se pokazalo da imaju kadrove koji mogu nešto ponuditi.

Ali, šta bi za SDS i Petrovića značio eventualni poraz na izborima?

"Ovi izbori su 'biti ili ne biti' za SDS. Na opštim izborima 2022. zabilježili su najniži rezultat od kada se održavaju izbori. Gubitak izbora u Bijeljini mogao bi značiti jednu široku promjenu unutar Srpske demokratske stranke, s obzirom na to da oni vape za novim kadrovima, ali i za pobjedom koja bi ih vratila na kolosijek nekog pobjednika", kaže politikolog Filip Matić.

Sa ovom konstatacijom ne slaže se novinar Darko Momić.

"Eventualni opoziv ne bih doživljavao kao krah SDS-a, iako će to biti udarac za najjaču opozicionu stranku", navodi Momić, koji smatra da Ljubiša Petrović nije personifikacija SDS-a u Bijeljini, a "niti neko koga izvorni članovi SDS-a u Semberiji doživljavaju kao svoga."

"Njegova pobjeda na izborima 2020. godine bila je veliko iznenađenje, mnogo veće nego pobjeda Draška Stanivukovića u Banjaluci. On je pobijedio isključivo zato što su Semberci pokazali obraz i kaznili Miću Mićića zbog prelijetanja na protivničku stranu", poručuje Momić za "Nezavisne novine".

U prilog rečenom, on navodi da treba uporediti rezultate koje je SDS ostvario na izborima u Bijeljini 2018. i 2022. godine.

"Lista SDS-a za Narodnu skupštinu na opštim izborima 2018. godine, dakle, prije dolaska Ljubiše Petrovića u redove te stranke, osvojila je u Bijeljini 22 odsto glasova, a u oktobru prošle godine osvojila je oko 20 odsto. Sa druge strane, SNSD je 2018. godine dobio oko 26 odsto, a prošle godine više od 29 odsto glasova. Znači, od njegovog pojavljivanja na političkoj sceni Bijeljine u broju glasova je profitirao SNSD, a ne SDS", naglašava Momić i dodaje:

"SDS će prvi puta u istoriji ostati bez funkcije prvog čovjeka Bijeljine, ali ako od 31 odbornika čak 25 zatraži vaš opoziv, onda mora da neke stvari i ne radite kako treba. Eventualni opoziv će više biti lični poraz Ljubiše Petrovića i onoga što je radio kao gradonačelnik, nego poraz SDS-a ili politike SDS-a."

Sa druge strane, novinar Goran Dakić je stava da će rezultati izbora mnogo više uticati na stranku nego na pojedinca.

"Bijeljina je posljednji vitalni znak SDS-a. Ukoliko izgube Bijeljinu, SDS može da proglasi stečaj. Vlast u manjim opštinama, kao što su Teslić ili Lopare, u tom slučaju neće značiti ništa, jer će biti jasno da SDS nije u stanju da sačuva vlast čak i tamo gdje to ne bi trebalo da bude veći problem", kaže Dakić za "Nezavisne novine".

On takođe nije siguran ni da će svi u SDS-u raditi za Ljubišu Petrovića.

"A, ako SNSD uzme Bijeljinu, premrežiće cijelu Srpsku i onda kampanja za lokalne izbore, na kojima od opozicije neće ostati ni šaka pepela, može da počne. SDS se ponaša kao seljak koji ima 180 krava i ne mari mnogo za to što mu je jedno grlo krepalo. A oni imaju tu jednu koja, da stvar bude gora, nije do kraja njihova", rekao je Dakić.

Poznavaoci prilika smatraju da je teško predvidjeti da li će se SDS uspjeti konsolidovati u slučaju poraza te da će opozicione karte tek tada biti na stolu.

"Ovi izbori će poseban značaj imati i za kompletnu opoziciju. Ostavljena je mogućnost da vodeću ulogu onda preuzmu PDP ili stranka Nebojše Vukanovića", zaključio je politikolog Filip Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije