Gradovi

Na javnoj raspravi tek trećina odbornika

Na javnoj raspravi tek trećina odbornika
Foto: N.N. | Na javnoj raspravi tek trećina odbornika

DOBOJ - Javne rasprave nisu prevaziđene, smatraju odbornici u Skupštini grada Doboj, ali su za pojedine teme potpuno nepotrebne, a to je, kažu, potvrdio slab odziv odbornika na prvu raspravu u 2018.

Desetak od 31 odbornika ispoštovalo je obavezu i došlo na raspravu na kojoj se govorilo o 25 dokumenata, planova i programa rada javnih preduzeća i ustanova te gradskih odjeljenja.

To što su pred samo trećinom odbornika danas izloženi programi rada nije toliko sporno, smatra Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, koliko činjenica da se ništa ne može promijeniti.

"Ovaj momenat rasprave o programima rada nije dobar jer je budžet usvojen. Ne može se ništa promijeniti u ovom momentu. Šta ćemo mi sada razgovarati o tome kada, evo, imamo Centar za socijalni rad koji treba nekoliko radnika da zaposli, sredstva za plate su određena, a gradonačelnik odlukom ne može jedino ta sredstva da uvećava? Pričamo o nečemu što se ne može promijeniti", izjavio je Vasiljević.

Možda je to bio razlog za nedolazak većine odbornika, koji će sve programe rada usvajati na sjednici Skupštine grada.

"Ja sam stvarno razočaran prisustvom odbornika, pogotovo opozicije, a mislim da je ovo bilo idealno mjesto gdje bismo mogli prodiskutovati", rekao je Vojislav Rađa, odbornik SNSD-a.

Sretko Đurković, odbornik NDP-a, rekao je da je naprosto šteta što odbornika  nema više u raspravama i da je u pitanju bahatost.

"Uzimaju pare, ne dolaze, imaju duple funkcije, sve su to vaši miljenici, oni koji imaju po dvije-tri funkcije, a mrsko im doći tu", odbrusio je medijima Đurković.

Ništa boljeg raspoloženja nisu bili ni pojedini direktori gradskih preduzeća, koji su "sedmu silu" optužili da izvlači iz konteksta ono što su o poslovanju iznijeli za govornicom. Skupština grada, poručuju njeni čelnici, nema načina da natjera odbornike da ispunjavaju svoju obavezu.

"Ne možemo uticati na njihov odziv. Ne postoji način da se odbornik primora na prisustvo javnoj raspravi. Ne postoje ni sankcije", kazao je Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada (SDS).

Termine rasprava treba brižljivije birati, kažu odbornici, subota bi zbog obaveza bila možda prihvatljivija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije