Gradovi

Pratite nas na Google news

Na kupalištima nema straha od korone

Na kupalištima nema straha od korone
Foto: N.N. | Na kupalištima nema straha od korone
Sanja Čakarević

DOBOJ - Bez obzira što skoro svakog dana nekom od njihovih sugrađana test na virus korona pokaže da je pozitivan, Dobojlije to ne sprečava da se zapute na lokalna kupališta kako bi se rashladili i družili.

Tako smo na putu ka Goranskom jezeru sreli grupu od desetak srednjoškolaca koji pješače sedam kilometara od grada ka ovom kupalištu, na kojem će se osvježiti, igrati odbojku i provesti dan u prirodi.

"Ovdje nema korone, ovdje je priroda... Nije me strah, nećemo se zaraziti. Mi smo zdravi, neće nam biti ništa", samouvjeren je Milan Kojić.

Prve kupače Goransko jezero je primilo posljednjih dana juna, kada su visoke temperature natjerale Dobojlije da sa vrelog asfalta pobjegnu u prirodnu hladovinu koju stvaraju borova stabla.

"Ima kupača, najveće posjete su vikendom i radnim danima poslije podne. Najviše  dolazi omladina, mada bude i porodica s djecom. Ljudi se ne plaše, dolaze", priča Mileva Vanovac koja radi na kupalištu.

Dobojlije koje bi radije išle na vještačko kupalište u prigradskom naselju Rudanka još nekoliko dana će morati ostati na suvom jer se privode kraju radovi na izgradnji pristupnog mosta i pratećih objekata, a na licu mjesta smo se uvjerili da prostor za kupanje još nije napunjen vodom.

Nekada su Dobojlije ljeto provodile na Bosni, ali su rijeku odavno zamijenili ovdašnjim bazenima.

"Odrastao sam kupajući se na Bosni. Uživam u vodi, djetinjstvo sam tako proveo. Sad idem na bazene, blizu su mi, pošto sam u penziji. Urednije je i čistije nego na Bosni", navodi Ljubomir B.

"Od malih nogu dolazim na bazene, osvježavaju, a i nije baš puno hladna voda... Mama mi nikad nije dala da se kupam na Goranskom jezeru jer je mislila da je voda previše duboka", iskrena je Anđela P.

U bazenima se bez bojazni od zaraze rashlađuju i stanovnici susjednih lokalnih zajednica.

"Ja se ne bojim korone, došli smo se kupati. Možemo i na banji da se kupamo, ali ovdje nam je bolje, gore je dosadno. Gore se samo babe kupaju (smijeh), a ovdje ima djevojaka. Meni je ovo drugi put u ovoj sezoni, bio sam prije sedam dana", iskren je Stefan Starčević iz Teslića.

"Ne bojimo se. Prvi put sam ovdje. Iz Teslića sam, ali ovdje nam je ljepše", priča Dejan Stojković.

Gdje god ovog ljeta zaplivali, kupači moraju voditi računa kako ulaze u vodu, poručuju sportski treneri.

"Ako starije osobe imaju neke zdravstvene probleme, ako koriste terapiju ili su već imali neke srčane probleme, postepen ulazak u vodu je neophodan. Mi uvijek prije ulaska u bazen radimo lagane vježbe oblikovanja, pripremamo tijelo i podiže se lagano temperatura - da se ne ulazi naglo u bazen", pojasnio je Nemanja Cvijanović, trener plivanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije