Gradovi

Na pomolu privremeno rješenje za deponiju Smiljevići

Na pomolu privremeno rješenje za deponiju Smiljevići
Foto: Nedžad Uglješa | Na pomolu privremeno rješenje za deponiju Smiljevići

SARAJEVO - Nesnosni smrad koji se već godinama širi sa gradske deponije u Smiljevićima u Kantonu Sarajevo privremeno bi trebalo da neutrališe sanitarna ploha.

Kako je za "Nezavisne" rekao Damir Filipović, ministar prostornog uređenja i zaštite  okoliša u Kantonu Sarajevo, izgradnjom sanitarne plohe, veličine 15.000 metara kvadratnih, ovaj problem bi trebalo kratkoročno da bude riješen, tačnije godinu i po do dvije.

"Javni tender za izgradnju sanitarne plohe je raspisan i trebalo bi da bude okončan 19. oktobra, kada bi trebalo započeti s radovima koji će barem za neko vrijeme riješiti problem", kazao je Filipović.

Podsjećamo, građani Kantona Sarajevo, posebno općine Novi grad Sarajevo, već godinama imaju problem sa deponijom smeća. Građani okolnih naselja konstantno protestuju, traže izmještanje deponije ili da se pronađe rješenje da se zaustavi širenje neugodnih mirisa sa deponije. Tvrde da postoji opasnost i od zaraznih bolesti, a da već dobar dio stanovnika ovog područja ima problema sa zdravljem. Za odlaganje otpada na deponiji skoro da i nema više mjesta, a svakodnevno se deponuje 500 tona otpada.

Dugoročno rješenje Filipović vidi u izgradnji spalionice, koja bi koštala oko 300 miliona  KM, a prijedlog je da se ona gradi ili u Smiljevićima, gdje je deponija, ili u Butilama.

"Radi se o skupoj tehnologiji, no u konačnici ona bi bila isplativa jer bi se spaljivanjem otpada proizvodila električna energija i drugi vidovi energije, što bi bio dovoljan poticaj privatnim partnerima da uđu u tu investiciju. Deponija Smiljevići ili bilo koja druga lokacija u BiH nikad neće zadovoljiti sve potrebe ako bi se sav otpad odlagao kao što se to danas čini", ističe Filipović i dodaje da  Vlada KS još nije sigurna da li u taj posao može ući sama, tražiti kredite ili da traži javno-privatno partnerstvo, ili pak,  koncesiju.

Dodaje da će privremeno rješenje najvjerovatnije u skorije vrijeme biti i spalionica u Prači, te da bi nakon nekog vremena, kada Kanton Sarajevo izgradi svoju, ona ostala Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje je, kako ističe, svakako potrebna.

Selma Hodžić, Sarajka koja stanuje u blizini deponije, kazala je da je problem bio privremeno riješen kad su mještani protestovali 2016. godine. Međutim, kako ističe, ponovo imaju isti problem i ponovo im predlažu kratkoročno rješenje.

"Ne možemo živjeti ovako. Pogušismo se. Naša djeca pate. Smrad sa deponije je nesnošljiv", ističe Hodžićeva.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS i predsjednik skupštinske Komisije za zaštitu okoliša i komunalne poslove, ističe za "Nezavisne" da je na tematskoj sjednici doneseno više od 20 zaključaka.

"Ali, problem je u tome što nijedan zaključak nema vremenski rok u kojem bi trebalo da bude realizovan. Vlada treba ozbiljnije krenuti u rješavanje ovog problema tako što će u njega, osim Ministarstva prostornog uređenja, uključiti i ministarstvo privrede, komunalne privrede i zdravstva", smatra Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije