Gradovi

Nabavku medicinske opreme ubrzati u TK

Nabavku medicinske opreme ubrzati u TK
Foto: N.N. | Nabavku medicinske opreme ubrzati u TK

TUZLA- Inicijativa o izmjeni Zakona o javnim nabavkama danas je usvojena na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, a sve u cilju da se ubrza nabavka medicinske opreme za ovaj kanton u kojem je panedmija korona virusa u punom jeku.

Koliko je ozbiljno stanje u ovom kantonu, pokazuje podatak da su u posljednja 24 sata,  četiri osobe preminule.

Inicijativa za promjenu zakona pokrenuta je nakon prošlosedmičnog sastanka direktora javnih zdravstvenih ustanova i resornog ministarstva gdje je aktueliziran problem nabavke zaštitne i generalno medicinske opreme.

„Direktori ustanova su kazali da po Zakonu o javnim nabavkama moraju imati adekvatan broj ponuda. Ponuđači daju pritužbe i žalbe na tendere koji se obaraju. Tako da su ustanove u jednom začaranom krugu i nemaju mogućnosti da nabave neophodnu zaštitnu i drugu medicinsku opremu“, kazala je Zumra Begić, predsjednica Komisije za zdravstvo Skupštine TK.

Skupština TK ovu inicijativu uputit će prema Predstavničkom domu Paralamenta FBiH kako bi se omogućilo lakše i jednostavnije nabavljanje opreme, ali samo u situaciji kada je proglašena pandemija neke zarazne bolesti.

„U cilju nam je zaštita  zdravlja građana i medicinskog osoblja i to nam je na prvom mjestu. Zato smo se odlučili na tu inicijativu“, rekla je Begićeva.

Inače, u  Tuzlanskom kantonu sada je trenutno 795 aktivnih pozitivnih osoba od korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije