Gradovi

Načelnice u zajedničkoj borbi za ekonomski jače opštine

Načelnice u zajedničkoj borbi za ekonomski jače opštine
Foto: N.N. | Načelnice u zajedničkoj borbi za ekonomski jače opštine

JEZERO - Svojim potpisima na Inicijativu za formiranje Fonda za podršku u finansiranju lokalnog ekonomskog razvoja, načelnice šest opština oba entiteta u BiH potvrdile su zajedniča nastojanja da ekonomski ojačaju lokalne zajednice kojim rukovode.

U zgradi opštine Jezero, Inicijativu su danas potpisale načelnice Divna Aničić (Mrkonjić Grad), Mileva Komlenović (Kalinovik), Amra Babić (Visoko), Milka Ivanković (Istočni Drvar) i Snežana Ružičić (Jezero), a u svemu ih podržava i Mila Petković (Novo Goražde), koja nije mogla prisustvovati ovom sastanku, pa će svoj potpis na dokument staviti naknadno.

To je prvi put da načelnice, na vlastitu inicijativu, pokreću mogućnost za realizaciju velikih projekata. Projekti koji su dogovoreni, kako poručuju, biće od velike koristi za lokalne zajednice u kojima djeluju žene političarke i imaće direktan uticaj na ekonomsko osnaživanje stanovništva.

"Fond bi bio formiran i podržan od strane ambasada, Evropske komisije, kao i entitetskih nivoa vlasti, a koji bi bili finansijeri i partneri u implementaciji projekata na području ovih šest opština", saopšteno je nakon ovog sastanka.

Cilj sastanka je, dodaje se, iznalaženje mogućnosti za povlačenje sredstava velikih evropskih fondova i stranih ambasada, pokretanje inicijative za formiranje Fonda za podršku lokalnog ekonomskog razvoja šest opština iz BiH u kojima su žene načelnici, te ekonomsko i političko osnaživanja žena kroz projekte razvoja preduzetništva, infrastrukture i druge projekte.

Na sastanku je donesen niz zaključaka, poput onog da, tokom realizacije mogućih projektnih prijedloga, opštine na čiju inicijativu je održan sastanak, moraju biti aktivni partneri u implementaciji i kreiranju projekta, a ne samo korisnici.

"Jedan od zaključaka je i onaj o formiranju Upravnog odbora koga će činiti svi predstavnici koji finansiraju sam Fond i predstavnice šest opština. Takođe, u narednom periodu je planirano formiranje stručnog tijela koji će sačiniti program kriterija tog fonda", saopšteno je nakon sastanka.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici zakonodavne vlasti Republike Srpske i određenog broja ambasada, a finansijski je podržan od strane Vijeća Evrope.

Uz načelnice, gosti su bili i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, Koviljka Špirić, savjetnik predsjednika Republike Srpske, Željka Stojičić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i mnogi drugi, kao i predstavnici više ambasada.

Sastanku su, uz ostale, prisustvovali i ambasador Savjeta Evrope  Drahoslav Stefanek i predstavnik Savjeta Evrope Esad Mavrić, predstavnica Ambasade Švajcarske Dimka Stantchev Skeie, ambasador Slovačke Martin Kačo, te predstavnik Delegacije Evropske Unije Maja Ribar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije