Gradovi

Načelnici zapošljavani mimo zakona

Načelnici zapošljavani mimo zakona
Načelnici zapošljavani mimo zakona

ŠEKOVIĆI, GACKO - Pojedina opštinska rukovodstva u RS krše propise pri zapošljavanju pa je tako nakon Rogatice, Upravna inspekcija utvrdila da su neki načelnici i službenici u opštinama Bratunac, Šekovići i Gacko zapošljavani mimo zakona.

Potvrdili su to iz resornog ministarstva, a Dragana Bulić, portparol Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS,  kazala je da je nedavno Inspekcija u pogledu zasnivanja radnog odnosa u opštinskim upravama izvršila pregled u opštinama Rogatica, Bratunac, Šekovići i Gacko.

"Pregledom je ustanovljeno i utvrđeno da je bilo nepravilnosti u pogledu zapošljavanja na službeničkim radnim mjestima te mjestima za načelnike  odjeljenja i sekretara skupštine", navela je Bulićeva.

Ona je kazala da će Upravna inspekcija u narednim danima otići i u opštinu Kotor Varoš i provjeriti da li je bilo kršenja propisa pri zapošljavanju načelnika opštinskih odjeljenja, nakon što su obaviješteni da je bilo kršenja propisa.

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, kazao je da je zapošljavanja u opštinama mimo zakona bilo uvijek i da to nije novina.

"Ne može se reći da je toga bilo baš u svim opštinama, ali bilo je. Tu se nema šta drugo reći osim da treba to ispravljati i da onaj ko nema uslove ne može raditi na određenom radnom mjestu", naglasio je Vrhovac.

Kako smo nezvanično saznali u Savezu opština  i gradova RS, u posljednjih nekoliko godina bilo je takvih situacija da su pojedine opštine u RS jedan period čak imale zaposlena po dva načelnika jednog odjeljenja i da su oba redovno dobijala platu za to radno mjesto.

Momir Ristić, načelnik Šekovića, kazao je da nije upoznat s tim da je Upravna inspekcija bila kod njih u opštini u kontroli zapošljavanja, dok u opštinama Gacko i Bratunac u petak nismo uspjeli dobiti komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije