Gradovi

Nagrade za trud 120 učenika generacije

Nagrade za trud 120 učenika generacije
Foto: N.N. | Nagrade za trud 120 učenika generacije

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu je odabrano 120 učenika generacije osnovnih i srednjih škola koji su svečano promovisani i koji su dobili novčane nagrade.

Kako su učenici kazali, bio je težak i naporan put do najboljih ocjena, ali i uspjeha u vannastavnim aktivnostima i na takmičenjima.

Primjer za to je Darjan Čivčić koji je uporedo završio dvije škole, odnosno, Gimnaziju "Ismet Mujezinović" i Srednju muzičku školu "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli.

"Iz početka mi je bilo lakše, ali kako je počela pandemija, postalo je teško jer su rasporedi bili poremećeni. U nekim momentima sam išao iz jedne škole u drugu, propuštao sam ponekada dosta nastave. Ipak, uspio sam", priča ovaj mladić.

Harun Merjemić učenik je generacije u Osnovnoj muzičkoj školi "Gračanica" u Gračanici. Osnovnu muzičku školu završio je u klasi nastavnice Dženane Subašić. Daljnje muzičko obrazovanje je nastavio u Srednjoj muzičkoj školi "Čestmir Mirko Dušek".

"Drago mi je što sam izabran za učenika generacije. Teško je bilo, svaki dan sam vježbao po nekoliko sati", rekao je ovaj učenik. Učenik generacije je i Emina Umihanić koja je završila "Richmond Park School" u Tuzli.

"Kroz osnovnu školu, sva takmičenja i teškoće, držala me misao da će se na kraju sve isplatiti i da ću makar biti učenik generacije i da u svojoj školi ostanem prepoznata kao marljiva učenica", ispričala je Emina koja je školovanje nastavila u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo su za novčane nagrade  izdvojili 18.000 KM dok je za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, obezbijeđeno 500.000 KM.

"Želimo ih podstaknuti da i dalje budu aktivni, da budu dobri učenici, da kasnije budu dobri studenti. Od ove godine imamo i program koji stipendira nadarene učenike. Mi ćemo i u budućnosti nastaviti s tim programom te se nadamo se da će mnogi od ovih učenika, koji su promovisani kao najbolji u svojim generacijama, biti naši stipendisti kao nadareni učenici te ćemo kroz druge programe nastojati da podržavamo upravo ove mlade ljude koji su perspektiva i budućnost Bosne i Hercegovine", rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Učenici koji su pokazali veću razinu znanja, zalaganja i rada, imaju veći uspjeh od svojih kolega i potreban im je podsticaj za dalje.

"Naravno, ovo je samo možda podsticaj njima da u budućem životu, također, se potrude, da, ipak, neko gleda taj rad, vrednuje taj rad i da na ovaj način jedan mali skromni način želimo istaknuti da su oni napravili korak više od ostalih učenika. Ovo je naravno i poziv svim ostalim učenicima da se potrude, da bolje rade, uče. Jer sve ono što nauče u životu itekako će im trebati", poručio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije