Gradovi

Najstariji šahista pobijedio gradonačelnika Doboja

Najstariji šahista pobijedio gradonačelnika Doboja
Foto: N.N. | Najstariji šahista pobijedio gradonačelnika Doboja

DOBOJ - Kuzman Nikolić (79), najstariji šahista među dobojskim penzionerima, nadmudrio je gradonačelnika Borisa Jerinića, s kojim je u petak po švajcarskom sistemu odigrao prvu partiju na šahovskom turniru, koji je šesti put organizovalo lokalno Udruženje penzionera.

"Pa, nije bilo lako igrati, ali je pogriješao. Napravio je jedan pogrešan potez, previdio je mat. Ma, i ja tako pogriješim. Igram od šeste godina šah i on je za mene nešto što ne mogu objasniti, koliko mi ispunjava život", priča Nikolić te dodaje da voli igrati bijelim figurama jer one daju prednost prvog poteza.

Iako je u partiji s penzionerom igrao upravo tim figurama, gradonačelniku one nisu donijele pobjedu.

"Svakako, šah je društvena igra koja zahtijeva puno vježbe i puno igranja. Ja nemam priliku da često to radim, ali ljudi u penziji imaju puno više vremena i siguran sam da su bolji šahisti od mene", rekao je Jerinić te podsjetio da je svojevremeno igrao i sa Đorđem Lukićem, sedmogodišnjim šahistom. 

Na šahovski turnir prijavilo se 18 penzionera, a iako ima i penzionerki koje igraju šah, ovog puta ih nije bilo.

"Dosad smo imali samo jedan slučaj da je igrala jedna dama, ali eto u zadnjih nekoliko turnira uglavnom je to muška populacija. Oni se bore za deset vrijednih nagrada, a dva prvoplasirana stiču pravo učešća na republičkom prvenstvu šahista penzionera, koje se ove godine održava od 26. do 29. septembra u Trebinju", izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera.

Trivun Damjanović jedan je od najboljih šahista među penzionerima, ali on skromno kaže da zbog svojih životnih godina sve teže izlazi na kraj s mlađim protivnicima, među kojima je bila i jedna djevojčica.

"U Tešnju prije dvije godine igrao sam sa šestogodišnjom curicom, malo je falilo da me pobijedi. Ja sam mislio gotovo je, osramotih svoje selo. Međutim, ipak sam dobio, mala je pogriješila. Skoro sam je vidio na jednom truniru, već ima neku titulu u ženskom šahu", prisjetio se Damjanović.

Već pola vijeka Aleksandar Svilar je zaljubljenik u tablu sa 64 polja, a sjećanje na prvu partiju ne blijede.

"Prvu partiju sam izgubio, totalno sam se izgubio, pobrkao sam sve figure, ali vremenom sam sve više napredovao", rekao je Svilar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije