Gradovi

Najviše kuća u zemljotresu oštećeno u selu Marini

Najviše kuća u zemljotresu oštećeno u selu Marini
Foto: N.N. | Najviše kuća u zemljotresu oštećeno u selu Marini

PRIJEDOR - Na području Prijedora najviše kuća oštećenih u zemljotresu je u selu Marini koje je svega dvadesetak kilometara udaljeno od Kostajnice, izjavio je danas predsjednik Komisije za procjenu štete od zemljotresa Boško Stojančić.

“U ovom selu imamo više objekata čija je konstrukcija uništena, tako da oni ne ispunjavaju uslove za stanovanje”, rekao je Stojančić novinarima u Prijedoru nakon obilaska nekoliko pogođenih domaćinstava u selima Marini i Veliko Palančište.

Prema njegovim riječima, rano je govoriti o tome da li ima objekata za rušenje, a nema ni preciznih informacija o pomoći onima čije su kuće oštećene, budući da komisija i dalje radi posao na terenu.

Na kući Milana Karlice iz sela Marini zidovi i dimnjak su popucali, većina stvari je oštećena, ali on i njegova porodica i dalje žive u njoj.

“Zemlja se dizala i spuštala. Kuća se pomjerala. Imao sam osjećaj da neki podmukao zvuk izlazi iz dubine zemlje. Kada sam shvatio da je potres, pokušao sam da zovem svoje ukućane da izađu iz kuće, ali nisam se mogao kretati. U želucu sam osjećao muku. Sat vremena nismo ušli u kući, a kada smo ušli zatekli smo haos”, prisjeća se on tog 29. decembra.

Rajko Stegić iz Velikog Palančišta se nakon zemljotresa preselio kod sina i snahe, a njegova supruga Slavica kod kćerke. Sve što su decenijama stvarali uništeno je za nekoliko sekundi.

“Kada se to desilo oni su bili u kući. Svekrva je polupokretna i svekar ju je jedva izvukao iz kuće. To je bilo strašno za njih. Kuća je, kao što vidite, neuslovna za život. Nama su iz inspekcije rekli da je kuća za rušenje”, govori njihova snaha Tamara.

Komisija je zaprimila 450 prijava i od do sada pregledanih 170 ustanovila da deset stambenih objekata ne ispunjava uslove za stanovanje, uglavnom starije gradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije