Gradovi

Pratite nas na Google news

Napasne štetočine se odomaćile na obalama Sane

Napasne štetočine se odomaćile na obalama Sane
Foto: N.N. | Napasne štetočine se odomaćile na obalama Sane
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Šteta koju već nekoliko godina uzrokuju brojni dabrovi, koji su se namnožili na obalama Sane i njenih pritoka, sve je veća, zbog čega su učestale pritužbe mještana koji žive pored ove rijeke.

Prema njihovim riječima, reprodukcija ovih životinja dostigla je zabrinjavajuće razmjere, a na njihovoj meti su priobalno drveće, poljoprivredni usjevi i posebno voćnjaci.

Stanovnik naselja Mahala Ibrahim Alihodžić ističe za "Nezavisne" kako su dabrovi vremenom načinili pravu pustoš i potpuno uništili drveće na dijelu toka Sane kroz ovo naselje.

"Posebna poslastica su im vrbe, od kojih su mnoge stare nekoliko desetina godina. Uništavaju voće, ali i krupno drveće, čija su stabla promjera i po pola metra. Oglođu ga poput električne glodarice", kaže Alihodžić.

Prema njegovim riječima, dabrovi su najaktivniji u večernjim i jutarnjim satima i toliko su se odomaćili da se uopšte ne plaše ljudi.

"Izgledaju poput dobro uhranjenih pasa i nimalo se ne plaše ljudskog prisustva. U nekoliko navrata sam im nudio hranu i tada priđu na svega metar ili dva, jednostavno ne pokazuju nikakav strah, baš su kao domaće životinje", kaže Alihodžić.

Prema riječima sanskih ribolovaca, broj dabrova na Sani i njenim pritokama enormno se povećao u posljednjih desetak godina, kada su se vratili na ova područja, nakon što su u prijeratnom periodu, zbog velikog zagađenja, potpuno nestali iz sanskog sliva.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako primaju brojne pritužbe mještana koji se žale kako dabrovi uništavaju njihove usjeve.

"Također, i voćari se žale na njih jer je poznato kako je kora mladih voćaka najveća poslastica za njih", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana".

U ovom društvu ističu kako postoje mnogi koji smatraju da je broj dabrova porastao u tolikoj mjeri da se mora redukovati, ali da s druge strane postoji veliki pritisak društava i aktivista za zaštitu životinja koji se protive tome.

Navode kako je dabar nedavno skinut s crvene liste zaštićenih životinja i da je lov na njih sada moguć ukoliko se dokaže njihova prekobrojnost i štetnost po okolinu. Međutim, dodaju kako to zahtijeva komplikovanu proceduru i pribavljanje velikog broja različitih dozvola i odobrenja.

Dabrovi su na ove prostore dospjeli iz susjedne Hrvatske, gdje su nestali krajem devetnaestog vijeka, ali su u okviru velikog projekta prije dvadesetak godina vještački nastanjivani.

Mogu opstati samo u nezagađenim vodama, pa su i njihove migracije usmjerene ka onim prostorima gdje su rijeke čistije.

Nemaju neprijatelja u prirodi, što doprinosi njihovom ubrzanom razmnožavanju i reprodukciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije