Gradovi

Napravili kajganu od 800 jaja i 80 kilograma sremuša

Napravili kajganu od 800 jaja i 80 kilograma sremuša
Foto: Nezavisne novine | Napravili kajganu od 800 jaja i 80 kilograma sremuša

PRIJEDOR - Planinarsko društvo "Mrakovica" iz Kozarca, nadomak Prijedora, ugostilo je u proteklu subotu više od 200 planinara u okviru manifestacije "Crijemužijada", koja se održava već punih jedanaest godina.

Prema riječima organizatora, ove godine sudjelovali su planinari iz dvadesetak planinarskih društava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a cijeli događaj je protekao u odličnoj atmosferi uz idealne vremenske prilike.

Inače, sama manifestacija nazvana je po crijemužu ili sremušu, samonikloj šumskoj jestivoj biljci, koja je vrlo ukusna te se može pripremati na razne načine, te biti ukusan i aromatičan dodatak jelima. Pomenuta biljka je poznata i pod drugim nazivima, kao što su medvjeđi ili šumski luk, a pripisuju joj se brojna ljekovita svojstva i blagodetan učinak na organizam.

Poseban specijalitet je njena priprema s kajganom, pa su domaćini za ovu priliku pripremili oko 80 kilograma crijemuža sa čak oko 800 jaja, te počastili sve posjetioce ovim ukusnim jelom.

"Ovo već je postala tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema crijemuž s jajima. Danas je naš Kozarac Balkan u malom. Došli su nam gosti iz Srbije i to pet društava, jedno iz Hrvatske, Slovenci, više od deset iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta", kazao je Muhamed Kulašić, predsjednik Planinarskog društva "Mrakovica".

Manifestacija je započeta prije 13 godina, s tim da dvije godine, zbog poznate situacije oko pandemije virusa korona, nije održavana. Cijeli događaj je osmišljen kako bi se promovisale prirodne ljepote Kozare, jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.  Ovom prilikom organizovana je i planinarska šetnja na Kozarački kamen, jedan od obližnjih planinskih vrhova s kojeg puca prekrasan pogled na prijedorsku kotlinu i druge planine. Poslije toga nastavljeno je druženje u krugu planinarskog doma, a posebna atrakcija bio je malonogometni turnir ženskih ekipa, koji je također vremenom postao lijepa tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije