Gradovi

Narodna kuhinja: Najsrećniji kada su lonci prazni, a stari i nemoćni siti

Narodna kuhinja: Najsrećniji kada su lonci prazni, a stari i nemoćni siti
Foto: Vesna Duka | Narodna kuhinja: Najsrećniji kada su lonci prazni, a stari i nemoćni siti

TREBINJE - Broj jednokratnih pomoći koje se dijele povremeno pored redovnih obroka u trebinjskoj Narodnoj kuhinji pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povećava se tokom zimskih mjeseci zbog povećanih potreba za toplim jelima i toplijom odjećom.

U Narodnoj kuhinji kažu da su podjele povećane i zbog zimskih praznika, kada se i preko raznih donatora, kao i putem eparhijskog humanitarnog udruženja "Sveti Vukašin", dijele i pečenice, kolači, pite, kako bi praznici svima bili jednako srećni.

"Iako je početkom pandemije broj korisnika bio nešto povećan, njih je uglavnom stotinak za koje spremimo redovne tople obroke, ali ne odbijamo nikoga ko povremeno dođe i  kaže da je gladan, a ako se požali da mu je hladno, upućujemo ga na Crveni krst, kao i sve one koji donesu da doniraju odjeću kod nas", kaže Gojko Bokić, šef kuhinje.

Napominjući da tokom ljeta oni koji mogu koliko-toliko zaraditi i ne dolaze u Narodnu kuhinju, on dodaje da posla svakako imaju više u zimskim mjesecima, jer pripremaju i trpeze ljubavi za svaki crkveni praznik, pa su uoči bogojavljenskog plivanja bili u velikom poslu zbog pripreme svečanog ručka za stotinu plivača, kao i za druge goste.

Iako im veliku radost pričinjava priprema jela za velike crkvene velikodostojnike i goste koji dolaze na crkvene svečanosti u Eparhiji, Bokić dodaje da su najradosniji kada njihovi lonci ostanu prazni, a stari i nemoćni budu siti.

"Ne baca se ništa, jer je, najprije, veliki grijeh bacati hranu, ali se trudimo da i mimo podjele koja traje od 10 do 11 časova dijelimo hranu sve dok je ima, pa tek onda peremo posuđe i spremamo se za druge poslove, vodeći se krilaticom kojom je kuhinja krenula 2003. godine - da niko u gradu ne smije biti gladan, pa da gladnim ne ostavimo ni slučajnog putnika", dodaje Bokić.

Za one korisnike koji su pokretni hrana se izdaje na šalteru kuhinje, a onima koji ne mogu da dođu zaposlenici Narodne kuhinje raznose hranu u užem dijelu grada, dok aktivisti Crvenog krsta i zaposleni u Centru za socijalni rad vrše podjelu dostavnim vozilima na periferiji.

U vrijeme velikih crkvenih praznika i vikendima, kada kuhinja ne radi, njeni štićenici ili unaprijed dobiju hranu da proslave praznik ili vikendima dobijaju konzerve i hljeb kako bi imali obroke do ponedjeljka.

Narodna kuhinja u Trebinju se već dvadesetu godinu finansira najviše iz gradskog budžeta, ali redovne i poprilično velike donacije imaju i od mnogih biznismena koji žele da budu anonimni i donacije dijele uz uslov da im se ne objavljuju imena, jer to rade isključivo iz humanosti.

Bokić dodaje da dodatnu donaciju imaju i od Vlade Republike Srpske, preko Crvenog krsta, ali su veliki broj donatora obični ljudi, srpski domaćini koji višak poljoprivrednih proizvoda doniraju kuhinji ili jednostavno imaju naviku da za zdravlje svoje porodice uplate određenu sumu Narodnoj kuhinji, a svima njima su u ovoj dobrotvornoj ustanovi neizmjerno zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije