Gradovi

Nasilje među maloljetnicima u porastu

Nasilje među maloljetnicima u porastu
Foto: N.N. | Nasilje među maloljetnicima u porastu

FOČA - U Foči je u znatnom porastu nasilje među maloljetnicima, a praksa pokazuje da se granica pomjerila ka osnovnim školama, rekla je direktor fočanskog Centra za socijalni rad Snežana Golijanin na radionici o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

"Nasilje počinje u osnovnoj, a nastavlja se u srednjoj školi i sve je veće i zbog toga je potrebno da stručna lica budu što više edukovana, da bi se spriječili takvi vidovi ponašanja", rekla je Golijaninova.

Ona je dodala da je prošle godine u Foči zabilježeno 15 slučaja vršnjačkog nasilja.

Na dvodnevnoj radionici opštinskog Centra za socijalni rad, koja je počela danas, profesori iz Sarajeva i Banjaluke održaće više predavanja o prevenciji nasilničkog ponašanja kod djece.

Jedan od predavača, socijalni psiholog Sanja Radetić Lovrić kaže da je Republika Srpska pristupila odgovorno pitanju prevencije, tako što je osmislila sopstveni model kreiranja funkcionalnog modela vaspitanja.

"Taj model se primjenjuje u svim školama, pod nazivom `Briga o djeci- zajednička odgovornost i obaveza`, a u nadležnosti je Republičkog pedagoškog zavoda. Sva naša nadležna ministarstva udružena su oko ove ideje", rekla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da je potrebno podsticati zajedničku saradnju između škola, organa starateljstva, policije i zdravstenih ustanova.

"Vjerujem da idemo u veoma dobrom pravcu, jer imamo model koji kreće iz škole. Dijete najviše vremena provodi u školi, ona je njegova druga kuća i treba da ima koordinišuću ulogu u brizi o djeci između svih institucija", navela je Lovrićeva.

Radionica u Foči održava se pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za migracije IOM, a predavanjima prisustvuju radnici Centra za socijalni rad, osnovnih škola i Policijske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije