Gradovi

Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju

Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju
Foto: N.N. | Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju
Sanja Čakarević

DOBOJ - Kupanje i presvlačenje osoba vezanih za krevet, pomoć polupokretnim osobama pri odlasku kod ljekara i obavljanje kupovine samo su neke od usluga koje je pet zaposlenih u Centru za njegu i pomoć u kući pri Crvenom krstu Doboj pružalo najstarijim Dobojlijama u protekle četiri godine.

Te usluge dio su projekta "Starenje i zdravlje", koji finansiraju Crveni krst Švajcarske i Gradska uprava, a dio sredstava izdvajaju i korisnici koji se sve više opredjeljuju da starost provedu u svom, a ne u staračkom domu.

"Imamo trenutno između 40 i 50 korisnika, imamo i one koji su na čekanju, kada se desi da neko umre, ubacujemo nove korisnike. S obzirom na naše mogućnosti i sredstva koja imamo, mi smo se trenutno bazirali na područje grada i predgrađa. Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo još jedno vozilo da možemo proširiti naš projekat na područje ruralnih mjesnih zajednica", kaže Mihajlo Arsenić, sekretar Crvenog krsta Doboj.

Posao kućnih njegovatelja, ističu iz Crvenog krsta Švajcarske, razlikuje se od geronto domaćica.

"Znači, nema čišćenja kuće u smislu da su to neke domaćice koje će da čiste kuću, ali recimo, ukoliko je osoba nepokretna ili teže pokretna, onda će njegovatelji nastojati bar taj prostor u kojem ta osoba boravi, kao i, recimo, kupatilo na neki način da održava da bude u nekom pristojnom redu", pojasnila je Mihela Hinić, direktorica kancelarije Crvenog krsta Švajcarske za BiH, te najavila da će projekat biti nastavljen još četiri godine.

Ugovor su potpisali predstavnici Gradske uprave, Crvenog krsta Doboj i Crvenog krsta Švajcarske.

"Obavezujemo se da ćemo u naredne četiri godine izdvojiti iz gradskog budžeta 255.000 KM kako bi ovaj projekat nastavio da živi, jer se pokazao kao uspješan", rekao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

"Nadamo se da ćemo u te četiri godine uspjeti da izgradimo sistem koji će nastaviti da radi na ovom polju i nakon povlačenja crvenog križa Švicarske iz cijele priče. Ono što je novo u ove četiri godine jeste da ćemo, osim usluge njege i pomoći u kući, početi s radom sa grupama aktivnog starenja. Davaće im se određeni treninzi u smislu korištenja interneta, kompjutera, ohrabriće se da pišu projekte", navodi Mihela Hinić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije