Gradovi

Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju

Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju
Foto: N.N. | Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju

DOBOJ - Kupanje i presvlačenje osoba vezanih za krevet, pomoć polupokretnim osobama pri odlasku kod ljekara i obavljanje kupovine samo su neke od usluga koje je pet zaposlenih u Centru za njegu i pomoć u kući pri Crvenom krstu Doboj pružalo najstarijim Dobojlijama u protekle četiri godine.

Te usluge dio su projekta "Starenje i zdravlje", koji finansiraju Crveni krst Švajcarske i Gradska uprava, a dio sredstava izdvajaju i korisnici koji se sve više opredjeljuju da starost provedu u svom, a ne u staračkom domu.

"Imamo trenutno između 40 i 50 korisnika, imamo i one koji su na čekanju, kada se desi da neko umre, ubacujemo nove korisnike. S obzirom na naše mogućnosti i sredstva koja imamo, mi smo se trenutno bazirali na područje grada i predgrađa. Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo još jedno vozilo da možemo proširiti naš projekat na područje ruralnih mjesnih zajednica", kaže Mihajlo Arsenić, sekretar Crvenog krsta Doboj.

Posao kućnih njegovatelja, ističu iz Crvenog krsta Švajcarske, razlikuje se od geronto domaćica.

"Znači, nema čišćenja kuće u smislu da su to neke domaćice koje će da čiste kuću, ali recimo, ukoliko je osoba nepokretna ili teže pokretna, onda će njegovatelji nastojati bar taj prostor u kojem ta osoba boravi, kao i, recimo, kupatilo na neki način da održava da bude u nekom pristojnom redu", pojasnila je Mihela Hinić, direktorica kancelarije Crvenog krsta Švajcarske za BiH, te najavila da će projekat biti nastavljen još četiri godine.

Ugovor su potpisali predstavnici Gradske uprave, Crvenog krsta Doboj i Crvenog krsta Švajcarske.

"Obavezujemo se da ćemo u naredne četiri godine izdvojiti iz gradskog budžeta 255.000 KM kako bi ovaj projekat nastavio da živi, jer se pokazao kao uspješan", rekao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

"Nadamo se da ćemo u te četiri godine uspjeti da izgradimo sistem koji će nastaviti da radi na ovom polju i nakon povlačenja crvenog križa Švicarske iz cijele priče. Ono što je novo u ove četiri godine jeste da ćemo, osim usluge njege i pomoći u kući, početi s radom sa grupama aktivnog starenja. Davaće im se određeni treninzi u smislu korištenja interneta, kompjutera, ohrabriće se da pišu projekte", navodi Mihela Hinić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije