Gradovi

Pratite nas na Google news

Neplaćen porez za oko 1.000 nekretnina

Neplaćen porez za oko 1.000 nekretnina
Foto: N.N. | Neplaćen porez za oko 1.000 nekretnina
Vesna Duka

​TREBINJE - Na području grada Trebinja evidentirano je oko 1.000 nekretnina koje nisu prijavljene Poreskoj upravi Republike Srpske i za koje vlasnici ne plaćaju poreze, kao i jedan dio nelegalno izgrađenih objekata, što će se u narednom periodu kontrolisati i eventualno sankcionisati.

Za sve ove vlasnike, ali i one koji planiraju kupiti nekretnine, Poreska uprava RS, Područna jedinica Trebinje, je zajedno sa Republičkom upravom za geodetsko-imovinske poslove i gradom Trebinje, započela aktivnosti identifikacije poreskih obveznika po osnovu Zakona o porezu na nepokretnosti RS, po kome vlasnici nepokretnosti podliježu ovoj poreskoj obavezi.

U apelu koji je upućen građanima stoji objašnjenje da vlasnici nepokretnosti ne plaćaju porez na vrijednost nepokretnosti do 50 m2 i oslobođeni su plaćanja za vrijednost od 10 m2 po svakom članu domaćinstva, ali su i dalje u obavezi da prijave svoje nepokretnosti.

U skladu sa zakonom prijave se vrše isključivo lično, a u slučaju neprijavljivanja uslijediće predviđene zakonske mjere: novčane kazne od 500 do 3.000 KM.

Istovremeno se u Trebinju počinje kontrolisati i legalnost objekata i posjedovanja upotrebne dozvole.

Đorđe Miljanović, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove Komunalne policije grada Trebinja, kaže da je stupanjem na snagu novog Zakona o gradnji u ovoj godini cijena naknadne legalizacije objekata viša do 20 odsto od redovnog postupka.

On je napomenuo da je 18. januara ove godine istekao rok do koga je bilo moguće da vlasnici ili investitori bespravno izgrađenih objekata podnesu zahtjev za njihovu legalizaciju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije