Gradovi

Nezadovoljni radnici "Vodovoda i kanalizacije" obustavili rad

Nezadovoljni radnici  "Vodovoda i kanalizacije" obustavili rad
Foto: Screenshot Facebook/ViK | Nezadovoljni radnici "Vodovoda i kanalizacije" obustavili rad

Trideset pet radnika preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (ViK) u Sarajevu, koji godinama rade bez ugovora o radu na neodređeno, jutros su obustavili rad zahtijevajući da bude riješen njihov radni status.

Radnici su se okupili ispred sjedišta ViK-a gdje će, kako kažu, ostati dok im se ne obrati direktor ili neko od nadležnih vlasti.

Nezadovoljni radnici su naveli da im se radni odnosi prekidaju nekoliko dana prije nego što ostvare pravo na ugovor na neodređeno, te da moraju proći 62 dana kako bi ponovo bio raspisan konkurs na kojem ih ponovo zaposle, prenosi portal "Kliks".

Oni su objasnili da u dežurama moraju biti na raspolaganju 24 časa, sedam dana, nakon čega nastavljaju raditi bez slobodnog dana u idućoj sedmici, što je ukupno 12 radnih dana bez odmora.

Radnici su istakli da se niko od njih ne usuđuje pojedinačno istupiti imenom i prezimenom, kako bi progovorili o dugogodišnjim problemima, jer strahuju od ucjena i gubitka posla.

"Imamo porodice koje žive od našeg rada. Strah nas je progovoriti. Niko neće stati iza nas, ni uprava ni sindikat. Prepušteni smo sami sebi", rekao je jedan od radnika koji su obustavili rad.

Vlada Kantona Sarajevo uvela je moratorijum na zapošljavanje, pa preduzeće ViK neće biti u mogućnosti da zaposli 18 radnika kojima ističe ugovor o radu, čime će, prema riječima radnika, trpjeti vodovodna mreža, ali prije svega 18 porodica.

Radnici ViK-a upozorili su danas i na brojne druge probleme. Između ostalog, naveli su da aparat za evidenciju radnog vremena na ulazu u preduzeće ne radi već tri mjeseca zbog čega nisu prikazani stvarni radni sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije