Gradovi

'Nezavisne' u posjeti psima Jedinice za podršku PU Doboj: Znaju da budu prave zmije, ali i bebice

'Nezavisne' u posjeti psima Jedinice za podršku PU Doboj: Znaju da budu prave zmije, ali i bebice
Foto: N.N. | 'Nezavisne' u posjeti psima Jedinice za podršku PU Doboj: Znaju da budu zmije od pasa, ali i bebice

DOBOJ - Doček je bio buran, sa puno laveža, a ispraćaj miroljubiviji, uz mahanje repom, tako je izgledao naš susret sa Ajaksom, Brandom i Kimom, službenim psima Jedinice za podršku Policijske uprave Doboj.

Zatekli smo ih u boksovima, odakle su nam priredili "zvučnu" dobrodošlicu, a potpuni tajac je nastao na prvu komandu vodiča, pa su dva njemačka i jedan belgijski ovčar slušali samo njihove komande.

"Pored toga što su nam sredstvo rada, oni su nam i ljubimci", kaže Duško Erceg, komandir Jedinice za podršku, te ističe da se o službenim psima vodi svakodnevna briga.

Malo više hrabrosti bilo nam je potrebno za prilazak boksovima, na kojima se nalaze table sa imenima pasa, ali i fotografije sa njihovim vodičima, koji imaju samo riječi hvale za svoje "kolege".

"S obzirom na to da mu je rasa agresivna, koristi se u policijskim i vojnim strukturama kao napadač, tragač i za narkotike. Zna da bude zmija od psa, a zna da bude i beba od psa, zavisi od namjene", kaže vodič belgijskog ovčara Branda, psa za otkrivanje narkotičkih sredstava starog pet godina, koji je, tvrdi, "prava mala beba".

Najmanje strpljenja za našu radoznalost imao je napadač Ajaks, njemački ovčar, koji se može sresti na fudbalskim utakmicama i na javnim skupovima, ali sa zaštitnom korpom.

"U kontroli javnog reda i mira mijenja sedam policijskih službenika u poretku, tako gdje je on, tu je sigurno mjesto, tu nema prolaza. Zaštitna korpa služi ako protivnik kod sebe posjeduje hladno i vratreno naoružanje, a bez korpe služi onako kao preventiva, gdje nisu predviđeni neki neredi", navodi Ajaksov vodič.

Zbog prirode posla, tokom razgovora i fotografisanja svi vodiči su nosili "fantomke", a psi su bili na povocu.

Najaktivniji je Kim, pas za otkrivanje traga, koji je "riješio" slučaj silovanja na osnovu jednog traga.

 "Na osnovu samo jednog kaiša, koji je (taj trag) doveo do počinitelja krivičnog djela. Ali moram ovdje naglasiti da je njegov vodič dio cjeline, ako vodič nije taj koji će navesti službenog psa na trag, ništa od toga tu ne može biti, njih dvojica su cjelina, tim", ističe komandir JZP Duško Erceg.

Za pse kažu da su kao i ljudi, odnosno umore se prilikom rada.

"Kada se radi zadatak, ozbiljnost je na nivou. Svakodnevno se obuka radi, a po potrebi kada zahtijeva služba ide se na teren", priča Kimov vodič, te dodaje da su sočna koska i loptica nagrade koje dobije za uspješno obavljen zadatak.

Kada završe radni vijek, koji traje desetak godina, psi dobijaju novi dom, najčešće ih uzimaju njihovi vodiči ili se udomljavaju kod ljubitelja pasa za koje vodiči procijene da će se dobro starati o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije