Gradovi

Niče šetalište uz Trebišnjicu na mjestu gdje su bile poplave

Niče šetalište uz Trebišnjicu na mjestu gdje su bile poplave
Foto: N.N. | Niče šetalište uz Trebišnjicu na mjestu gdje su bile poplave

TREBINJE - U Trebinju su počeli radovi na uređenju dijela korita takozvanog Ćatovića kraka, na izlazu rijeke Trebišnjice iz urbanog dijela grada, kako bi se ubuduće izbjeglo plavljenje okolnog terena i izgradilo gradsko šetalište.

U pitanju su radovi vrijedni oko 2,1 milion maraka, koje finansira preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici", kako bi se ubuduće izbjegle poplave od voda koje na ovom mjestu nadođu u kišnom periodu i poplave put kroz ovaj dio grada, od naselja Rastoci do Rupa, ali će biti izgrađeno i šetalište uz rijeku.

"Napravićemo šetalište u dužini od 1.100 metara, sa stazom i obezbjeđenjem priobalnog puta, koji se uveliko koristi, ali će biti obezbijeđen i ovaj potok, koji narod naziva Ćatovića krak, u smislu da se produbi korito, kako bi bila veća propusna moć", kazao je na terenu Gordan Mišeljić, direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici".

Kaže da će propusna moć produbljivanjem korita i novim uređenjem biti povećana na 60 kubnih metara vode u sekundi, što je i osnovna ideja projekta, za koji je ugovoreni rok dovršetka oko 450 dana, iako se, ako to bude dozvolila građevinska sezona, očekuje da se posao okonča i ranije, ali i kasnije, usljed nepredviđenih vremenskih situacija.

Dragan Aleksić, direktor građevinskog preduzeća "Herc gradnja" iz Bileće, koje izvode poslove, pojasnio je da su počeli izvoditi radove na funkcionalnom i vizuelnom uređenju ovog proticajnog kraka kroz naselje Rastoci.

"Kada stvorimo uslove da se isuši dio gdje se izvode radovi imaćemo dosta povoljne uslove za rad, ali nam treba malo vremena i da uradimo cjelokupnu drenažu, jer je ovaj teren inače podvodan, a onda bi sve trebalo da ide dosta brže", objasnio je Aleksić.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a, kaže da je osnovni benefit ovoga posla taj što će Trebinje na ostrvu koje se nalazi između osnovnog korita rijeke i Ćatovića kraka dobiti veliku gradsku površinu, interesantnu za dalju urbanizaciju, koja će zavisiti od potencijalnih investitora i gradskog Odjeljenja za urbanizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije