Gradovi

Nikad kraja agoniji u OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu: Interesi đaka na zadnjem mjestu

Nikad kraja agoniji u OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu: Interesi đaka na zadnjem mjestu
Foto: N.N. | Nikad kraja agoniji u OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu: Interesi đaka na zadnjem mjestu

PETROVO - Uzalud je u petak Davorin Adamović čekao da se u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Petrovu pojavi novi vršilac dužnosti direktora, koji će ga naslijediti na poziciji koju je obavljao prethodna tri mjeseca jer je imenovanje novog rukovodioca odgođeno do ponedjeljka.

Adamović je prije pet dana podnio ostavku, a resorni ministar Dane Malešević je ranije najavio da će novi v.d. direktora biti imenovan u četvrtak, ali njegovo ime nije bilo poznato ni u petak i ostaće nepoznato do početka sljedeće sedmice.

Ipak, u školi se već spekuliše da je jedan od kandidata za to mjesto učiteljica u školi u selu Boljanić.

"Iako danas nemam časove, pošto nemam punu normu, došao sam u školu da predam ključeve, da se izljubim s njom i da idem. Povrh svega mi se pokvario auto, pa čekam i majstora da dođe", kazao je u petak Adamović, koji je tri mjeseca vodio borbu sa kolektivom koji je odmah nakon njegovog imenovanja stupio u štrajk.

Iako bi imenovanjem novog v.d. direktora trebalo da prestanu svi razlozi za štrajk dijela kolektiva škole, u Sindikatu navode da žele direktora, a ne političkog diktatora, te dodaju da će i novi v.d. biti politički aktivista.

"Znači, opet ista priča, apsolutno se sve isto ponavlja. Mi smo se nadali nekom rješenju, ne mora to biti nikakva politička opcija, nego neko ko je spreman da radi, da sarađuje s kolegama", kaže Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata, kojoj je doskorašnji direktor Nenad Katanić sugerisao da ne daje izjavu "Nezavisnim" zato što "iznose neistine", a zatim je pozvao u zbornicu da joj da uputstva prije nego što se obrati medijima.

I dok je za odrasle u fokusu ko će biti direktor, o đacima se najmanje priča iako ni prošla školska godina nije okončana, niti se zna kako će propušteni časovi biti nadoknađeni.

Dio kolektiva i dalje štrajkuje, a nastava se izvodi za predmete za koje nastavnici dolaze na časove.

"Djeca su imala prva tri časa, ostatak bi im trebalo da drže štrajkači, nastavnici koji štrajkuju, ali su djeca otišla kući. Evo, recimo, sada bi trebalo da imaju fiziku, ali neće im biti održan čas", pojasnio je Adamović.

 Konkurs za izbor novog direktora raspisan je 30. avgusta, a on će imati težak zadatak, prije svega da nastavnike vrati u učionice.

"Trojica kolega iz kolektiva su se prijavila na konkurs... Zašto ne bi bio neko iz kolektiva kojeg mi podržavamo, kojeg skoro 30 ljudi podržava? Zašto ne bismo od trojice izabrali jednog", pitala se Vanja Maksimović, te potvrdila da je jedan od te trojice i bivši direktor Nenad Katanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije