Gradovi

Nova rasvjeta kulturno-istorijskih znamenitosti u Trebinju

Nova rasvjeta kulturno-istorijskih znamenitosti u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Nova rasvjeta kulturno-istorijskih znamenitosti u Trebinju

TREBINJE - Sedamnaest kulturno-istorijskih spomenika u Trebinju će biti osvijetljeni posebnom led rasvjetom, sa posebnim efektima koje će, u saradnji sa stručnjacima Grada Trebinja i nadležnih kulturnoistorijskih ustanova, kao i predstavnicima vjerskih zajednica, uraditi beogradska firma “Fina tehno led”.

Vođa projekta, elektroinžinjer Milan Kulić, koji se arhitektonskim svjetlom bavi više od 40 godina, pojasnio je, predstavljajući projekat, da će moderno osvjetljenje biti urađeno uz pomoć takozvanog led joda, što će na nov način prikazati trebinjske arhitektonske i istorijske dijelove grada.

“Modernom tehnologijom, odnosno, modernim efektima koje smo već isprobali na nekim objektima, dobili smo jako dobre rezultate, gde ćemo, bukvalno sa jednim tačkastim izvorom svetla, koji je jako mali potrošač, imati jako dobro svetlo i dobiti autentičnu reprodukciju boja u kojoj je boja kamena, drveta ili nečeg trećeg onakva kakva je, uz izuzetan efekt svakog segmenta bitnog za taj objekat”, pojasnio je Kulić.

Na taj će način u noćnim satima ciljani objekti biti tako osvijetljeni da pažnju gledalaca koncentriše i na one detalje koji se možda i ne vide pod dnevnim svjetlom.

Slične projekte je, kako kaže, realizovao po različitim gradovima regiona, naročito starim dijelovima grada, ali i u manastiru Gračanica čija unutrašnjost, osvijetljena na ovaj način, daje sasvim drugačiji utisak nego kada je osvjetljena običnim, pa čak i dnevnim svjetlom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pojasnio da se, između ostalih, na ovaj način planiraju osvijetliti gradski mostovi, te Perovića most, bogomolje sve tri vjerske zajednice i još neke kulturno-istorijske spomenike.

“Za sada je ovo idejno rješenje i idejni projekat, ali će se u narednoj godini, nakon što se dogovorimo i sa predstavnicima kultorno-istorijskih institucija i ustanove, kao i sa vjerskim zajednicama, početi realizovati osvjetljenje svakog od planiranih objekata i to će se raditi po prioritetima”, pojasnio je Ćurić.

Napominjući da je cjelokupna realizacija dosta skupa i još se i ne zna njen tačan iznos, s obzirom na inflaciju i često variranje cijena, on je odlučan da će se u projekat ipak krenuti, a Gradska uprava će, uz izrađeno idejno rješenje i gotov projekat, krenuti i sa apliciranjem za donatorska sredstva.

“Ovo je u svakom slučaju veliki korak i za Trebinje i za Republiku Srpsku, jer smo među rijetkim koji su pokrenuli ovu inicijativu, iako u okruženju postoje lokalne zajednice koje su to već uradile i postigle sjajne efekte, a mi želimo da napravim svaki ugođaj i gostima kojih je u našem gradu sve više, ali i domaćem stanovništvu”, dodao je Ćurić.

Nakon ove prezentacije krenuće se u realizaciju prezentovanja projekta na terenu gdje će efekti ovakvog osvjetljenja biti puno očigledniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije