Gradovi

Nova skupštinska većina u Istočnoj Ilidži, Trapar predsjednik SO

Nova skupštinska većina u Istočnoj Ilidži, Trapar predsjednik SO
Foto: Ilustracija | Nova skupštinska većina u Istočnoj Ilidži, Trapar predsjednik SO

ISTOČNA ILIDŽA - Na sjednici Skupštine opštine (SO) Istočna Ilidža danas je formirana nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, koja je Radeta Ćosovića iz PDP-a razriješila dužnosti predsjednika SO i na tu poziciju izabrala Zorana Traparu iz Ujedinjene Srpske.

Zoran Trapara je do sada obavljao dužnost potpredsjednika Skupštine opštine, na čije mjesto je izabran Vladimir Ćosović iz SNSD-a.

Novu skupštinsku većinu čini pet odbornika SNSD-a, dva DNS-a, dva odbornika NDP-a koja su ranije prešla u Ujedinjenu Srpsku, te po jedan odbornik Demosa, SP-a i PDP-a koji će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

Skupštinsku većinu čini 12 odbornika, dok ih je 11 u opoziciji.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštini Istočna Ilidža Nebojša Šešlija izjavio je da je dosadašnja većina napravila niz proceduralnih propusta i kršenja zakona o lokalnoj samoupravi, te da su određene odluke koje su do sada donesene bile samo u interesu jednog političkog miljea.

"Nisu bili zastupljeni svi stanovnici opštine. Trudićemo se da postavimo nove principe i uvedemo demokratiju u opštinu Istočna Ilidža", rekao je Šešlija i dodao da će u narednom periodu obaviti razgovor sa načelnikom opštine Marinkom Božovićem.

"Želimo da zajednički kreiramo bolji ambijent za sve stanovnike Istočne Ilidže s ciljem poboljšanja standarda svih stanovnika", istakao je Šešlija.

Novoizabrani predsjednik SO Istočna Ilidža Zoran Trapara zahvalio je novim koalicionim partnerima, kao i načelniku Božoviću za uspješnu dosadašnju saradnju izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće za dobrobit građana.

Novoimenovani potpredsjednik SO Vladimir Ćosović izrazio je zadovoljstvo što je SNSD konačno dio vlasti, što će, kako je naveo, biti korisno za sve građane Istočne Ilidže.

"Naša opština je privredno i infrastrukturno dugo kaskala za Istočnim Novim Sarajevom. Radujem se što ćemo biti u mogućnosti da radimo na bržem razvoju Istočne Ilidže, kako bi smanjili taj očigledan jaz", poručio je Ćosović.

Ćosović je naglasio da će Istočna Ilidža intenzivirati saradnju sa Vladom Republike Srpske, koja, prema njegovom mišljenju, nije bila na zadovoljavajućem nivou, što je jedan od razloga privrednog zastoja ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Marinko Božović rekao je da će se u narednom periodu vidjeti kakvi će zahtjevi biti novoformirane skupštinske većine, napominjući da je legitimno pravo da onaj ko ima 12 odbornika može da napravi skupštinsku većinu, izabere sve potrebne organe i radi u skladu sa zakonom.

"Ništa dalje ne bih komentarisao. Ono što ostaje na meni kao načelniku je da u narednom periodu pokušam obezbijediti većinu koja će podržavati one odluke i prijedloge koji dolaze od mene", istakao je Božović.

On je napomenuo da sve ono što je započeto, nema razloga da se ne završi, a ukoliko neko bude sa nekim nerazumnim odlukama pokušao da nešto započeto i prekine, to neće biti u interesu građana.

Dosadašnji predsjednik SO Istočna Ilidža Rade Ćosović zahvalio je odbornicima koji su do sada podržavali njegov rad.

Sjednica je nakon izbora novog rukovodstva prekinuta, a određeni broj odbornika SDS-a je i prije zvaničnog prekida napustio sjednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije