Gradovi

Nova velika akcija čišćenja Trebinja

Nova velika akcija čišćenja Trebinja
Foto: N.N. | Nova velika akcija čišćenja Trebinja

TREBINJE - Više stotina Trebinjaca i Trebinjki odazvalo se pozivu trebinjskog gradonačelnika Mirka Ćurića i Gradske uprave da se na početku turističke sezone, a povodom nedavnog Dana zaštite životne sredine, očiste ulice, naselja, lokalni putevi i sve druge javne površine.

"Ovakve akcije su u gradu postale tradicionalne jer već godinama okupljaju zaposlene u javnim ustanovama i preduzećima, gradskim odjeljenjima, zaposelnike u javnom i  privatnom sektoru, jer samo zajedničkim djelovanjem i organizovanim nastupanjem možemo postići sve ciljeve i imati zdraviju životnu sredinu", rekao je uoči početka akcije zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, apelujući da se životna sredina i očuvanje ekosistema ne ispoljavaju samo ovakvim akcijama.

Napominjući da Trebinje otkako postoji nosi epitet čistog grada i ugodne sredine, on je objasnio da se takav imidž postiže samo velikom sviješću stanovništva o potrebi življenja u zdravoj sredini, a građani ovog grada su toga i te kako svjesni, te da takve poruke šalju i svim turistima i gostima kojih je na jugu Srpske sve više.

Direktor trebinjske JU "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan je  napomenuo da najveći teret oko čistoće grada, i u ovoj akciji, ali i inače, podnose nadležne komunalne službe i ustanove, vatrogasna društva, te da se svi trude da se grad ravnomjerno čisti i u centru i na periferiji.

"Centar grada je tradicionalno čist, ali se jednako moraju tretirati i periferija i prigradska naselja, u kojim predsjednici mjesnih zajednica animiraju stanovništvo na čišćenje svojih ulica i to se obavlja valjano, ali su komunalne službe te koje odrade ono što mještani ne mogu bez mehanizacije. Upravo takav poduhvat se preduzima i danas, uz odvoz cjelokupnog kabastog otpada", kazao je Bekan, preciziravši da akcija podrazumijeva naročito čišćenje svih ulaza u grad.

Milan Mandrapa, direktor Komunalnog preduzeća Trebinje, rekao je da akcija nije organizovana kako bi se samo zadovoljila forma obilježavanja Dana zaštite životne sredine, već da se Trebinje zaista generalno očisti, što se radi u nekolika navrata tokom godine.

"Mi smo kao nosilac tih aktivnosti u ovoj akciji i sa školama, pa čak i vrtićima, zajednicama etažnih vlasnika i svim ostalim mještanima trebinjskih naselja, a sve nas vodi jedan cilj - učiniti svoj grad čistijim", kazao je Mandrapa, preciziravši da se i u ovoj, kao i ranijim velikim akcijama čišćenja, odvozi kabasti otpad, za koji je u gradu formirano pet punktova. U Trebinju se nije čistilo samo "od table do table", već su pored puta čistili i nisko rastinje i sakupljali sav otpadni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije