Gradovi

Nove kućice zamijenile divlju pijacu u Trebinju

Nove kućice zamijenile divlju pijacu u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Nove kućice zamijenile divlju pijacu u Trebinju

TREBINJE - Dvadeset poljoprivrednika iz Trebinja potpisalo je ugovore, nakon kojih će odmah dobiti i ključeve za isto toliko namjenskih kućica koje su već postavljene na divljoj pijaci ispred nekadašnje upravne zgrade trebinjskog "Neimarstva", kako bi nova, uredna pijaca, na ovom mjestu odmah počela sa radom.

U kućicama će se prodavati sve ono što se prodavalo i do sada, na postojećoj neadekvatnoj pijaci, ali i na Gradskoj pijaci u centru grada, od poljoprivrednih proizvoda i organske hrane, do ručne radinosti.

Sve se odvija u okviru projekta "Jačanje poljoprivrednih gazdinstava kroz izgradnju tržišne infrastrukture" vrijednom 260.000 maraka, koji je Gradu Trebinju, uz učešće od 30%, odobren kroz drugi projekat pod nazivom "Podrška Evropske unije konkurentnostipoljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH", a sprovode ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

"Za prvu godinu će sve biti besplatno, a Grad će potpisati ugovor sa Komunalnim preduzećem koje će pijacom gazdovati i imati u obavezi da se u narednih par mjeseci, u sklopu projekta, napravi i jedna javna česma, podzemni kontejner za otpatke, a svaka kućica će imati i vagu", objasnio je novinarima nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napominjući da će sve ovo što je započeti biti i ispoštovano.

Nakon prve godine dana će, kako dodaje, svi zakupci uvidjeti da li im se isplati prodavati svoje proizvode na ovaj način ili ne, a tek onda će se sklapati novi ugovori u kojim su obavezni plaćati zakupninu, a s obzirom da je bilo više od dvadeset intresanata za kućice, ukoliko neko odustane nakon godinu dana one će se dodjeljivati onim ispod crte.

Kaže da će na ovaj način biti riješena još jedna divlja pijaca, na kojoj neće biti ni one ranije neuslovnosti i za kupce i za prodavce koji su ovdje i kisnuli na kiši i bili izloženi velikim vrućinama na suncu, a tako se planira u dogledno vrijeme raditi i sa drugim divljim pijacama, poput one u naselju Gorica.

Dragana Prtilo, Velimir Žižak i Boško Popovac su među budućim korisnicima koji će prodavati svoje proizvode u ovim kućicama i upravo su, kako kažu, vremenske nepogode ono što ih je opredijelilo da konkurišu.

I dok u Poljoprivrednom gazdinstvu Prtilo planiraju zadržati i staru tezgu na Gradskoj pijaci, Velimir Žižak kaže da, i pored činjenice što proizvodi tone voća i povrća, više ne može prodavati pod nadstešnicama na Gradskoj pijaci, već da će se ubuduće bazirati samo na prodaju u kućici na novoj pijaci.

"Ja pravim i prodajem jednu vrstu kombinacije suvenira i upotrebnih predmeta, obrađujući maslinovo drvo i proizvode od masline, ali i plantažno uzgajam aroniju, a sve plasiram kroz Hercegovačku kuću, pa ću ubuduće probati probaju i na novoj pijaci", kaže Boško Popovac.

Svi oni se nadaju da će im prodaja ići dobro i da će kroz godinu dana, kada budu morali plaćati zakupninu, moći da nastave sa prodajom iz kućica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije