Gradovi

Novi načelnici opština sprovode "čistku" radnika

 Novi načelnici opština sprovode "čistku" radnika
Novi načelnici opština sprovode "čistku" radnika

PRNJAVOR, ŠIPOVO, GRADIŠKA - Pojedine opštine u RS već su počela s otpuštanjem viška zaposlenih, posebno onih koji su posao u lokalnim administracijama dobili uoči izbora, pa je dosad bez posla ostalo stotinak radnika.

Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška, potvrdio je da je 16 radnika ostalo bez posla nakon što je inspekcija utvrdila da su u opštini zaposleni bez konkursa i protiv zakona.

"Ove godine će se ići u sistematizaciju i u dalje smanjenje broja zaposlenih. Imamo jedan broj radnika koji će u penziju, tako da je dosad broj zaposlenih sa 174 sveden na oko 150 zaposlenih u opštini", istakao je Latinović. Ovi radnici su i protestovali ogorčeni zbog otkaza.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, kazao je da su nakon što je preuzeo vlast u ovoj opštini otpuštena 24 radnika.

"Republička inspekcija je utvrdila da su ti radnici nelegalno zaposlena i to neposredno oko izbora i dobili su otkaz. Neki od njih su tužili opštinu zbog toga i sada je to na sudu", kazao je Mašić.

I u opštini Šipovo slična situacija. Milorad Ćirko, načelnik opštine Šipovo, potvrdio je da je i kod njih bilo otkaza i da se, kako kaže, radi o radnicima koje je stara vlast nelegalno zaposlila.

"U tom periodu oko izbora zaposleno je osam radnika, a inspekcija je kontrolama utvrdila da je sedam zaposleno nelegalno i oni su dobili otkaze. Trenutno imamo 40 zaposlenih i u odnosu na obim posla to je malo, ali s obzirom na materijalnu situaciju i taj broj je veliki", istakao je Ćirko.

U opštini Prnjavor bez posla je ostalo 17 službenika, za koje je utvrđeno da su zaposleni bez konkursa, a jasnija situacija će biti nakon sistematizacije radnih mjesta.

"Mi smo ušli u jedan projekat sa Svjetskom bankom, koji ima za cilj da se vrijeme izdavanja svih dokumenata koje izdaje opština svede na minimum i da se poveća efikasnost rada opštine. U okviru ovog projekta očekuje se da će između 30 i 40 radnika biti proglašeno viškom", kazao je Siniša Gatarić, načelnik Prnjavora.

Skoro sve opštine imaju višak zaposlenih i zbog štednje moraće dijeliti otkaze, kazao Gatarić

On je naveo da skoro sve opštine imaju višak zaposlenih i da će zbog štednje i smanjenja troškova morati potezati za otkazima.

Tomo Vrhovac, predsjednik Sindikata radnika uprave RS, kazao je da u onim opštinama u kojima su upravni inspektori konstatovali da jedan broj radnika nije zaposlen po zakonu, svu krivicu moraju snositi radnici, a ne oni koji su ih zaposlili.

"To je problem što sve ide preko leđa radnika, a ne onih koji su ih nelegalno zaposlili. Imamo slučajeve da su radnici zaposleni prije osam godina i sada je inspekcija utvrdila da su zaposleni mimo zakona", kazao je Vrhovac.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kazao je da nema informaciju koliko opština u RS je otpuštalo radnike, jer to dosad nije bilo na dnevnom redu ovog saveza.

"Znam da su u jednom broju opština upravna inspekcija ili resorno ministarstvo utvrdili da svi radnici koji su primljeni na određeno vrijeme moraju biti otpušteni jer Zakon o lokalnoj samoupravi ne poznaje ternim 'određeno'. Mi ćemo tražiti da se to promijeni jer ako, na primjer, neko ode na bolovanje, vi ne možete zaposliti drugog radnika dok ne raspišete konkurs, a dok obavite svu procedure oko toga, prođe dosta vremena", kazao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije