Gradovi

Novi ultrazvučni aparati za Dom zdravlja Trebinje

Novi ultrazvučni aparati za Dom zdravlja Trebinje
Foto: N.N. | Novi ultrazvučni aparati za Dom zdravlja Trebinje

TREBINJE - U ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja Trebinje od danas je ženama na raspolaganju moderni četiri de ultrazvučni aparat, za koji je iz gradskog budžeta izdvojeno 52.000 KM.

Novi ultrazvučni aparat omogućava ginekologu da detaljno pregleda plod, dok budući roditelji mogu jasno da vide bebu na monitoru, zbog čega je veliki broj žena, do sada, išao u okolne gradove.

Direktor Doma zdravlja Vaso Mijanović istakao je da u ginekološkoj ambulanti ove ustanove ima 9.938 žena koje će sada na raspolaganju imati kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

On je istakao da su ovu investiciju uspjeli da realizuju, zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta, ali i stabilnom finansijskom poslovanju ove ustanove u prošloj i ovoj godini.

"Već sada razmišljamo i o novim investicijama i dodatnom unapređivanju zdravstvene zaštite kada je u pitanju njen primarni nivo", naveo je Mijanović i dodao da je u protekloj godini nabavljeno novo sanitetsko vozilo za potrebe Službe hitne medicinske pomoći.

Mijanović je najavio da će do 1. novembra biti urađen integrisani informacioni laboratorijski sistem Doma zdravlja i Bolnice Trebinje čime će građanima biti olakšana procedura za obavljanje ovih analiza. Za ove namjene iz gradskog budžeta je izdvojeno oko 25.000 KM.

On je naglasio da su dugovanja Doma zdravlja sada oko 8,1 milion KM, dok su na početku godine iznosila 8,4 miliona KM.

"Očekujem da u narednoj godini ona budu ispod osam miliona. Do sada smo uspjeli da vratimo oko 350.000 KM starih dugovanja, a uz racionalno i domaćinsko poslovanje nadamo se da će ovaj dug iz godine u godinu biti sve manji", rekao je Mijanović.

Načelnik službe u konsultantsko-ginekološkoj ambulatni Doma zdravlja Trebinje Lilien Kovač zahvalila je Gradskoj upravi što je izdvojila sredstva za nabavku savremenog ultrazvučnog aparata koji će poslužiti u dijagnostičkom pregledu pacijenata i doprinijeti njihovoj boljoj zdravstvenoj zaštiti.

"Ovim aparatom se pružaju bolje dijagnostičke mogućnosti od postojeće opreme. Sada imamo i četiri de dopler opciju zbog čega će biti moguć i širi dijapazon pregleda", pojasnila je Kovačeva.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo što je prethodno i aktuelno rukovodstvo Doma zdravlja stabilizovalo rad ove ustanove, koja već drugu godinu zaredom redovno izmiruje plate, doprinose i ostale obaveze.

On je dodao da Dom zdravlja u ovoj i prethodnoj godini nije uvećao dug ni za jednu marku, dok je grad Trebinje ovu ustanovu pomogao sa redovnim grantom od 230.000 KM, te sa dodatnih 80.000 KM za četiri de ultrazvučni aparat i integrisani informacioni sistem.

"Uz kvalitetne kadrove, sada je nabavljena i kvalitetna oprema. Nadam se da će to biti na dobrobit svih naših sugrađanki", istakao je Petrović i obećao dodatnu pomoć Domu zdravlja za nove investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije