Gradovi

Novi zakon donosi tri puta skuplju vodu u TK

Novi zakon donosi tri puta skuplju vodu u TK
Foto: Arhiva | Novi zakon donosi tri puta skuplju vodu u TK

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona danas je zatražila hitnu izmjenu donesenih dopuna federalnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata ili njegovo stavljanje van snage jer privreda Tuzlanskog kantona ne bi mogla podnijeti ovakav udar i rast troškova.

Predloženo je da se od ove naknade izuzmu akumulacije koje imaju prvenstvenu namjenu vodosnabdijevanja stanovništva i privrede.

Nove dopune Federalnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, u narednom periodu donose povećanja iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju društvima koja gazduju hidroakumulacijskim objektima, a što bi rezultiralo povećanjem vode za industriju  ali i građane Tuzle, Živinica i Lukavca koji koriste vodu iz jezera Modrac.

"Krajem 2021. donesen je federalni zakon o novim naknadama koje za posljedicu imaju povećanje vodnih naknada  osam puta u odnosu na dosadašnja izdvajanja zahvaćene vode iz akumulacije jezera Modrac i proizvedene električne energije. U suštini taj zakon za posljedicu ima enormno povećanje cijena vode dva puta, a za snabdijevanje stanovništva, tri puta. Dosadašnja izdvajanja na godišnjem nivou su bila 309.000 KM, sada po novom zakonu, ta izdvajanja bi bila 2,5 miliona KM što smatramo prevelikim opterećenjem za našu privredu. Treba mijenjati to zakonsko rješenje", smatra Hajrudin Suljić, direktor JP  "Spreča" Tuzla.

On je dodao da je ukupan godišnji prihod preduzeća manji od naknade koju bi morali plaćati po novom zakonu, odnosno, prihod od prodaje vode je 2,1 milion KM godišnje.

Resorni ministar kaže da je zakon donesen bez ikakve saglasnosti i konsultacije sa Vladom TK te bez javne rasprave.

Vlada TK zahtjeva hitnu izmjenu donesenog federalnog zakona ili stavljanja van snage s obzirom da privreda TK i stanovništvo to ne bi mogli podnijeti.

"Predloženo je da se iz ove naknade izuzmu akumulacije koje služe za vodosnabdijevanje stanovništva i privrede, a u slučaju da se našim opravdanim zahtjevima ne udovolji, Vlada TK će pokrenuti ocjenu ustavnosti izmjena ovog federalnog zakona“, rekao je Muhidin Smajlović, ministar poljoprivrede, voodprivrede i šumarstva TK.

On naglašava da će Vlada TK od Vlade FBiH zatražiti da se dostavi sama procedura izmjena zakone jer Vlada TK nije konsultovana ni oko čega. Smajlović naglašava da osim Modraca, za vodosnabdijevanje kantona se koristi i akulacija jezera Snježnica u Teočaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije