Gradovi

Novim zakonom do boljeg stanja u kulturi u TK

Novim zakonom do boljeg stanja u kulturi u TK
Foto: N.N. | Novim zakonom do boljeg stanja u kulturi u TK

TUZLA- Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je utvrdila nacrt Zakona o kulturi kojim se nastoji jasno i precizno definisati djelatnosti kulture u skladu sa potrebama sadašnjeg vremena i u skladu sa rješenjima koja u oblasti kulture egzistiraju u okruženju.

Važeći zakon o kulturi donesen je 1998.godine i zbog nepostojanja sistemskog uređenje ove oblasti i izosanka podrške kulturi, u praksi je nedosljedno primjenjivan.

„Možemo potpuno otvoreni reći da su pojedina zakonska rješenja na jedan prevaziđen način tretirana. Kultura je u konačnici bila izrazito marginalizirana. Donešenjem novog zakona, mi smo predvidjeli uređenje ove oblasti i to sistemsko rješenje kojim ćemo utvrditi opšti interes kada je kultura u pitanju“, rekao je Zlatan Muratović, ministar kulture TK.

Zakon će definisati djelatnosti u oblasti kulture kao i nosioce toga te uslove za obavljanje kulturne djelatnosti.

 „ Planiramo i jedan sveobuhvatni registar pravnih i fizičkih lica gdje ćemo, po prvi put, imati one ljude koji se istinski bave ovom oblašću. Bit će definisano finansiranje i poticaj oblasti kulture kao i amatersko djelovanje. Pored ustanova i privrednih društava koja zauzimaju poseban dio u ovom zakonu, dali smo poseban značaj i udruženjima građana, odnosno, umjetnicima i stručnjacima ali kao fizičkim licima“, pojasnio je ministar.

 Po njegovim rječima,  zakon tretira i donošenje ključnog dokumenta o strategiji razvoja kulture u TK, finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u kulturi.

„Posebno ističem činjenicu da prvi put definišemo pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi kao fizičkim licima“, naglašava Muratović.

Po njemu, značajno je i to što novi zakon definiše i savjet za kulturu koji je postojao samo u zakonu do sada ali ne i i u praksi. Savjet bi trebali sačinjavati eminentni stručnjaci iz kulture koji bi bili istinsko savjetodavno tijelo ministarstvu, a činit će ga predsjednik, šest članova i sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije