Gradovi

Pratite nas na Google news

Novitović: Pokazana velika odgovornost prema građanima Kostajnice

Novitović: Pokazana velika odgovornost prema građanima Kostajnice
Foto: Srna | Novitović: Pokazana velika odgovornost prema građanima Kostajnice
Srna

KOSTAJNICA - Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su Vlada Republike Srpske i premijer Radovan Višković još jednom pokazali veliku odgovornost prema građanima Kostajnice, koju je krajem decembra prošle godine pogodio zemljotres.

"Predsjednik Vlade je iz tekućih rezervi premijera odlučio da kupi tri kontejnera za porodice čiji objekti nisu uslovni za dalje korišćenje", rekao je Novitović novinarima nakon što su danas u Kostajnicu dopremljena četiri stambena kontejnera, od kojih je jedan poklonilo preduzeće "Ekonomik" iz Srebrenice.

U ove kontejnere, koji su postavljeni na opštinsko zemljište, biće smještene porodice čiji su objekti neuslovni za život.

Novitović je rekao da ovi stambeni kontejneri pružaju dovoljan komfor u situacijama poslije zemljotresa.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović zahvalio se premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, Civilnoj zaštiti i vlasniku preduzeća "Ekonomik" koji su obezbijedili četiri kontejnera koji su u ovom momentu prijeko potrebni.

"Trenutno nemamo potrebu za dodatnim kontejnerima jer imamo obezbijeđene i druge kapacitete, ali svaki dan tlo podrhtava, pojavljuje se dodatna šteta na objektima tako da u nekom narednom peroidu, nažalost, mislim da će biti potrebe", rekao je Janjetović.

On je ponovio da u prvim danima nakon zemljotresa Kostajnica ne bi mogla uraditi ništa bez pomoći Republičke uprave Civilne zaštite.

Suvlasnik kompanije "Ekonomik" Bojan Rankić rekao je da je ova kompanija donirala jedan kontejner i da će se truditi i u narednom peroidu da pomogne svakoj lokalnoj zajednici.

"Riječ je o stambenim modelima kontejnera koji su namjenski proizvedeni za ovakve situacije. Imaju ugrađeno kupatilo sa kompletnom sanitarijom i namještaj sa krevetima i kuhinjom", naveo je Rankić.

Kuća Jugoslave Vujasin teško je oštećena u zemljotresu i ona je zahvalila Vladi Srpske i premijeru koji je pomogao da dobije "krov nad glavom".

"Kuća se urušila u zemljotresu i od tada spavam kod rođake. Mnogo mi znači što je Vlada Srpske pomogla", rekla je ona.

Nakon postavljanja kontejnera, slijedi priključivanje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nakon čega će najugroženije porodice biti useljene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče da su tri stambena kontejnera nabavljena iz sredstava budžetske rezerve premijera, a jedan je doniralo preduzeće "Ekonomik".

"To su kontejneri koji, osim stambenog dijela, imaju kupatilo i grejno tijelo, što znači da imaju struju i vodu. Uz pomoć Civilne zaštite u kontejnere će biti postavljeni kreveti sa dušecima", rekao je Višković.

On je istakao da se ti kontejneri uspješno izrađuju u Republici Srpskoj i ispunjavaju sve standarde, kao i uslove energetske efikasnosti i mogu služiti za stanovanje bez nekih posebnih problema. /kraj/ma/foto

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije