Gradovi

Obilježen dan Trebinjske brigade: Sjećanje na velike ofanzive

Obilježen dan Trebinjske brigade: Sjećanje na velike ofanzive
Foto: N.N. | Obilježen dan Trebinjske brigade: Sjećanje na velike ofanzive

TREBINJE - Parastosom poginulim borcima u crkvi Svetog cara Lazara i polaganjm cvijeća na Spomeniku branocima Trebinja 1991 – 1995., u ovom je gradu obilježen 13. juli, Dan Trebinjske brigade.

Na današnji se dan, kako je na spomeniku podsjetio i predsjednik trebinjske Boračke organizacije Dejan Bodiroga, 1992. godine vodila jedna od presudnih bitaka u odbrani grada od regularne Vojske Republike Hrvatske, zbog čega se ovaj dan slavi kao Dan brigade.

“Trebinjska brigada je tada, u okviru velike ofanzive započete još u maju, a trajala je sve do kraja oktobra, pružila jak otpor i, pored velikog broja žrtava i ranjenih boraca, uspjela odbraniti naš grad, kao što smo ga odbranili i u kasnijim velikim dejstvima sve do završnih borbi 1995. godine”, podsjetio je Bodiroga, zahvalivši se i ovom prilikom svim borcima i jedinicama iz cijele Republike Srpske koje su su Trebinju u presudnim bitkama stizali u pomoć.

Posebno odajući počast svim palim borcima, Bodiroga je napomenuo da se i danas vode borbe protiv neistina protiv srpskog naroda, a nažalost ih, kako je dodao, podržavaju i izdajnici našeg naroda, dok se na nekim drugim frontovima nastavlja borba za pomoć socijalno ugroženim borcima.

“Takvim borcima ćemo svakako i ubuduće pomagati, u želji da se ne dijelimo kako se ni u ratu nismo dijelili, jer ćemo se, upravo kroz programe za boračke kategorije koje osim nas ne provodi niko u Republici Srpskoj, dokazivati u tom jedinstvu, u kome nema mjesta politici”, istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja dodavši da nijedna dosadašnja garniture vlasti nije uradila ovoliko za boračke kategorije koliko ova.

Svetozar Aćimović, jedan od bivših komandanata Trebinjske brigade je istakao da da je ponosan na sve ono što je u danima Odbrambeno otadžbinskog rata uradila Trebinjska brigada, ali i dodao da bi se još mnogo toga moglo uraditi za borce koji su stvarali Repubiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije