Gradovi

Objavljen "Idejnik" pun tekstova dobojskih đaka

Objavljen "Idejnik" pun tekstova dobojskih đaka
Foto: N.N. | Objabvljen "Idejnik" pun tekstova dobojskih đaka

DOBOJ - Prve korake u novinarstvu načinile su učenice Ekonomske škole u Doboju koje su okupljene u novinarsku sekciju pisale tekstove za školski časopis "Idejnik", koji je objavljen drugi put ove godine.

"Moj zadatak je bio da napišem kako naša škola funkcioniše za vrijeme korone. A najzanimljivije su anegdote koje se dešavaju na našim časovima. Svi se trudimo da bude što zanimljivije i da stavimo sve ono u čemu bi svako mogao pronaći svoj interes", priča Dajana Jović, učenica trećeg razreda.

Njena školska drugarica se pozabavila nešto ozbiljnijom temom.

"Ja sam pisala o zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji mentalnih bolesti i imala sam nekoliko svojih pjesama. Iskreno, nije bilo teško jer smo pisali o stvarima koje nas lično interesuju, o tome smo istraživali i to prezentovali našim kolegama i profesorima", kazala je Ivana Blagojević, takođe učenica trećeg razreda.

Ovim časopisom pokušavaju da uljepšaju školsku svakodnevicu, poručuje đakon Vlado Mojević, vjeroučitelj i urednik "Idejnika", te dodaje da u nastanku časopisa osim učenica učestvuje i Mladena Blagojević, profesorka srpskog jezika i književnosti, pa se trude da pišu o temama koje zanimaju srednjoškolce poput društvenih mreža, žargona u srpskom jeziku, zanimljivosti sa časova itd.

"Časopis je, možemo reći, tinejdžerskog karaktera, u njemu se nalaze literarni radovi, likovni radovi, izvještaji sa takmičenja, prezentacija naše škole i časopis služi za promociju kako bismo upisali neke nove đake. Dakle, kako bismo upisali što više đaka, da vide da u školi nije samo strogo učenje, nego da imamo još nekih sekcija poput ove novinarske, u kojoj mogu da pokažu svoj trud, zalaganje i možda čak da postanu novinari nekad u budućnosti", kaže Mojević.

Drugi broj "Idejnika" objavljen je povodom 65 godina postojanja Ekonomske škole i svjetlost dana je ugledao nakon duge pauze uzrokovane pandemijom virusa korona i prelaska škole na online nastavu.

"Prvi broj našeg časopisa je izašao povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika u februaru ove kalendarske godine. Tada smo uspjeli da odštampamo veći tiraž. Takođe, imamo i elektronsko izdanje časopisa. Ovaj put kod drugog broja smo se opredijelili za elektronsku verziju i mnogo manji broj štampane. Ovo nije prvi put da je ova škola pokrenula časopis. Nekad ranije su to bili časopisi koji su se bavili sličnim ili gotovo istim temama, pod nekim drugim nazivom", rekla je Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije